Institucije zarobila politika

Preporuke NVO se usvajaju dok ne diraju u poluge moći ili samovolju prilikom zapošljavanja, javnih nabavki..., smatra Bajramspahić
83 pregleda 2 komentar(a)
Ana Novaković, Foto: Boris Pejović
Ana Novaković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.12.2017. 16:56h

Specijalno državno tužilaštvo nije riješilo čak 80 odsto slučajeva, tvrdi koordinator monitoring programa MANS-a Zorica Ćeranić.

Prema njenim riječima, radi se o ogromnom postotku za bilo koju instituciju.

“A pogotovo onu koja je ključna u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Ima prijava koje godinama, neke i blizu deceniju, stoje u fiokama tužilšatva”, ocijenila je Ćeranić na panelu u okviru „Nedjelje borbe protiv korupcije” koju organizuje MANS.

Direktorka Centra za razvoj NVO Ana Novaković ukazala je na to da SDT, na čijem čelu je Milivoje Katnić, ali i druge državne institucije nadležne za borbu protiv korupcije nijesu napravili zvaničan otklon od politike.

“Konstantno pozivanje na nedostatak kadrovskih kapaciteta ne može biti izgovor za izostanak rezultata jer veliki je broj organizacija zamijenio kapacitete tužilaštva i kroz svoje prijave im pripreme sve potrebno za postupak”, poručila je Novaković.

Damir Nikočević iz Centra za građansko obrazovanje smatra da bez političke volje i uticaja pojedinaca, čelnika institucija nema prave borbu protiv korupcije. Ističe i da se, zbog političke korupcije, formiraju vlasti suprotne volji građana.

Direktor Odjeljenja za istraživanje javnih politika u CEMI Marko Savić smatra da Agencija za sprečavanje korupcije da nije uspjela da “izbjegne da potone pod partijski uticaj”.

Istraživačica javnih politika u Institutu Alternativa Dina Bajramspahić naglašava da državne institucije često uzimaju komentare NVO kako bi otkrili nedostatke na koje se ukazuju i onda ih prikrili.

“Naše preporuke se usvajaju dok ne diraju u poluge moći i sile. Sve što predložite biće usvojeno osim kada se radi o uvođenju ograničenja za samovolju prilikom zapošljavanja, javnih nabavki, upotrebe sile...”, zaključila je ona.

Civilni sektor nije administracija

Bajramspahić je još naglasila da se NVO neprestano pravdaju i brane, ali da kapaciteti civilnog sektora nikako ne mogu biti kao kapaciteti administracije.

“Iako se mnogo toga mijenja, neke stvari gdje smo imali minimum funkcionalnosti se urušavaju. Primjer je Državna revizorska institucija (DRI), koja je nakon jednog nezavisnog rada sada pod uticajem politike, jer su članovi savjeta visoki partijski funkcioneri”, istakla je Bajramspahić.

Bonus video: