Čepurke zatvaraju, ali poslovnu zgradu grade

Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma iz “Pogrebnih usluga” su krajem marta prijavili početak izgradnje poslovne zgrade na Čepurcima, a ta investicija koštaće 400.500 eura

10481 pregleda 7 komentar(a)
Radovi započeti prethodnih dana, Foto: Boris Pejović
Radovi započeti prethodnih dana, Foto: Boris Pejović

Iako je groblje na Čepurcima pred zatvaranjem, a u toku je procedura izgradnje novog na sasvim drugom kraju Podgorice, preduzeće “Pogrebne usluge” na toj lokaciji započelo je izgradnju poslovne zgrade.

Pripremni radovi su započeti nedavno, gradilište je ograđeno, a srušena je stara prizemna zgrada u kojoj su bile prostorije preduzeća.

Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma iz “Pogrebnih usluga” su krajem marta prijavili početak izgradnje poslovne zgrade na Čepurcima, a ta investicija koštaće 400.500 eura.

Posao je povjeren danilovgradskoj kompaniji “Eurozoks”, koja je ponudila da ga završi za šest mjeseci.

Poslovna zgrada će se realizovati na osnovu projekta koji je uradio podgorički “Montplan”, a koji je revidovan od strane takođe podgoričkog “Republičkog zavoda za urbanizam i projektovanje” (RZUP).

Na sajtu Glavnog grada ranije je saopšteno da će poslovna zgrada biti izgrađena po svim savremenim standardima koji se odnose na energetsku efikasnost i zaštitu životne sredine, na površini od najmanje 800 metara kvadratnih.

“A pored kancelarija za zaposlene, imaće prodavnicu pogrebne opreme, cvjećare, magacinski prostor i šaltersku salu za prijem i rad sa građanima. Na ovaj način stvaraju se pretpostavke za racionalizaciju, efikasniji rad ovog privrednog društva i viši nivo usluga”, navodi se u saopštenju Glavnog grada. Izgradnjom zgrade “Pogrebne usluge” ne bi morale da plaćaju zakup prostorija u Ulici crnogorskih serdara koje koristi uprava. Planirani rashod za tu namjenu iznosio je prošle godine 24.000 eura.

I na prostoru novog groblja na Ćemovskom polju, za koje je završeno idejno rješenje, a kako su nadležni nedavno najavili pri kraju je i Glavni projekat, predviđena je između ostalog izgradnja pristupnog trga sa objektima za specijalne usluge i trgovinu, kompleksa trga za ispraćaj sa kapelama, krematorijuma, rozarijuma, osarijuma, kolumbarijuma, aleje zaslužnih i uglednih građana, kao i parkovskog linearnog zelenila.

Predviđeno je da novo gradsko groblje ima 18.412 grobnica, odnosno 39.369 novih grobnih mjesta.

Takođe, idejnim rješenjem predviđenо je da površina kompleksa groblja iznosi 296.000 metara kvadratnih.

Nadležni iz Glavnog grada pokušavali su godinama da pronađu novu lokaciju za groblje u Podgorici.

Nekoliko godina su izgubili na proceduru projekta Novo groblje na području Donjih Kokota, da bi se utvrdilo da ta opcija nije isplativa.

Procedura je pokrenuta 2016. godine, a razlog za to je činjenica da je sve manje mogućnosti za širenje dva gradska groblja na Čepurcima i u Zagoriču. Nekadašnja gradska administracija Miomira Mugoše planirala je novo groblje na Ćemovskom polju, preko puta Kombinata aluminijuma. Ubrzo su odustali od te ideje, ali je ta opcija ponovo aktuelizovana.

Razmjena nekretnina i 1,26 miliona za proširenje groblja

Zarad proširenja gradskog groblja Čepurci, Glavni grad je sa porodicama Ćerić, Kojašević i Bešlić početkom godine razmijenio nekretnine i trebalo je da isplati nadoknadu po osnovu razlike u vrijednosti nepokretnosti koje se razmjenjuju.

Ukupno je trebalo da se isplati 1.260 000 eura.

Kako se navodi u dokumentaciji, porodica Bešlić Glavnom gradu prenosi u vlasništvo ukupno 2.510 metara kvadratnih zemljišta, koje je u zahvatu Detaljnog urbanističkog plana “Čepurci - dio”.

Glavni grad Ćerićima i Kojaševićema u zamjenu prenosi pravo svojine na građevinskom zemljištu površine 645 kvadrata u zahvatu DUP-a “Stara varoš dio zone A”, čija je vrijednost shodno procjeni komisije Direkcije za imovinu iznosi 300 eura po kvadratu, odnosno ukupno 193.500 eura.

Obaveza Glavnog grada je da Ćerićima i Kojaševićima izmiri naknadu u iznosu od 534.920 eura, po osnovu razlike u vrijednosti nepokretnosti koje se razmjenjuju, što će se regulisati ugovorom koji će u ime grada zaključiti direktor Direkcije za imovinu.

Bonus video: