Kraj sezone nakon 100 skijaških dana

Državno skijalište posjetilo 60.000 gostiju

11404 pregleda 7 komentar(a)
Snijega ima kao usred zime: Skijalište Kolašin 1600, Foto: Kolašin 1600
Snijega ima kao usred zime: Skijalište Kolašin 1600, Foto: Kolašin 1600

Na državnom Ski-centru Kolašin 1600 juče je zatvorena zimska turistička sezona nakon stotinu skijaških dana, uprkos tome što na Bjelasici i dalje ima obilje snijega.

Iz Skijališta su saopštili da su tokom sezone imali neočekivano dobru posjetu, s obzirom na epidemiološku situaciju.

Najavljuju da će uskoro početi i pripreme za ljetnju turističku sezonu.

Direktor Saša Jeknić prije nekoliko dana je precizirao da su tokom sezone prodali više od 30.000 ski-pasova i da je skijalište posjetilo 60.000 gostiju.

Poslije izuzetno uspješnih fabruara i dijela marta, posjeta skijalištu je opala za 85 odsto zbog aktuelnih epidemioloških mjera. “Zaključavanje“ Podgorice dodatno je uticalo na smanjenje posjećenosti.

Iz tog preduzeća, ipak, ističu da je turistička sezona, “i pored rigoroznih mjera zdravstvenih vlasti i brojnih ograničenja u radu, jako uspješna“.

Visina snijega na Bjelasici, kažu u Ski-centru, omogućila bi skijanje do kraja aprila.

Navode da u podnožju ski-staze ima metar snijega, a na vrhu Triglava više od dva.

Većina posjetilaca skijališta ove godine bili su iz Crne Gore, ali je bilo gostiju iz Albanije, BiH i Srbije, Rusije, Ukrajine, Njemačke...

Privatni Ski-centar Kolašin 1450 zatvoren je 3. aprila, a i na tom skijalištu zadovoljni su brojem gostiju.

Prema podacima lokalne Turističke organizacije (TO), tokom januara i februara u Kolašinu je ostvareno više od 20.000 registrovanih noćenja. To je, kako kažu, svega 10 odsto manje u odnosu na isti period prije dvije godine “kada je bilo dovoljno snijega na skijalištima”.

Prošle sezone skijanja praktično nije ni bilo zbog nezapamćene nestašice snijega...

“Imajući u vidu epidemiološku situaciju, zadovoljni smo zimskom turističkom sezonom. Najveći broj noćenja su ostvarili gosti iz Crne Gore i Albanije, zatim gosti iz zemalja regiona, te Rusije... Iako je sezona procentualno približno slična ranijim godinama, ovu zimu ipak treba istaći kao uspješnu zbog brojnih izazova uslovljenih epidemiološkom situacijom. Period novogodišnjih i božićnih praznika kada se generiše i najveći broj noćenja i prihoda u gradu je bio skoro pa bez gostiju, jer su na snazi bile mjere koje su značajno ograničavale putovanja i posjete zimskim centrima. Tako je, u stvari, zimska sezona počela tek 10. januara”, saopštio je direktor TO Aleksandar Vlahović.

Iz TO su najvili da će priprema za ljetnju turističku sezonu uskoro početi, a računaju na domaće i goste iz zemalja regiona.

“Činjenica je da ne možemo očekivati goste iz evropskih zemalja, Izraela i Kine, koji su tokom ljetenje sezone 2019. u Kolašinu ostvarili više od 90 odsto noćenja. Početkom maja ćemo predstaviti i promotivni video koji prikazuje mogućnosti za aktivni odmor u našem gradu. Takođe su u izradi i novi flajeri i turistički katalozi koji objedinjuju ponudu našeg grada. Šansu treba tražiti i u sportskom turizmu, jer Kolašin ima sve preduslove za kvalitetnu pripremu sportskih ekipa”, poručuje Vlahović.

Bonus video: