OTZS Kolašin: Precizno definisati nadležnosti, omogućiti nam izdavanje prekršajnih naloga

Od Doma zdravlja zatražena je provjera informacija da trenutno nedostaju ljekovi, neophodni za terapiju kovid pacijenata. Takođe i provjeru tvrdnji dobijenih od pacijenata, prema kojima u kovid ambulatni ljekar ne ordinira svakodnevno

1709 pregleda 0 komentar(a)
Kolašin, Foto: opstinakolasin.me
Kolašin, Foto: opstinakolasin.me

Opštinski tim za zaštitu i spašavanje (OTZS) , razmatrajući aktuelnu epidemilošku situaciju u Kolašinu, donio je zaključke, koji će biti upućeni na lokane i državne adrese.

Članovi OTZS tražili su od države, između ostalog, da, kada je riječ o kontroli sprovođenja epidemiloških mjera, precizno definiše nadležnosti policije, Komunalne policije i lokalnih inspektora.

Takođe traže i da im se omogući izdavanje prekršajnih naloga, za šta, sada, nemaju ovlašćenja.

Od Doma zdravlja zatražena je provjera informacija da trenutno nedostaju ljekovi, neophodni za terapiju kovid pacijenata. Takođe i provjeru tvrdnji dobijenih od pacijenata, prema kojima u kovid ambulatni ljekar ne ordinira svakodnevno.

Sa sastanka OTZS apelovali su na poslodavce da, pri izdavanju potvrda zaposlenima za međugradski saobraćaj, realno sagledaju potrebe.

Takođe, istaknuta je potreba da epidemiloške službe ažurno dostavljaju spiskove osoba kojima je određena izloacija, kako bi sa lokalnoh nivoa bilo olakšano kontrolisanje i sankcionisanje, eventualnih kršenja te mjere.

Članovi OTZS apelovaće i da se vjerski obredi, tokom Vaskrsa, sprovode u skladu sa aktuelnim epidemiološkim mjerama.

Fokus kontrole narednih dana, kako je saopšteno, trebalo bi da bude u ugostiteljskim i trgovinskim objektima i na sahranama. Pojačana kontrola, zaključak je OTZS, trebalo bi da uslijedi i kada je riječ o velikim marketima, naročito, subotom.

Od Ministarstva zdravlja zatraženo je da preispita odluku da punkt za masovnu vakcinaciju u tom gradu bude fiskulturna sala OŠ "Risto Manojlović". Podsjetili su i da je sa lokalnog nivoa za tu namjenu poredložen hol Centra za kulturu.

Kolašinski OTZS apelovao je da se isporuka novih količina vakcina obavi pravovremeno i u Kolašinu. Građanima je poslata poruka da se što prije vakcinišu i da tako zaštite sebe i druge.

Bonus video: