Građani na trgovima: Traže strože kazne i javni registar zlostavljača

Okupljeni su donijeli igračke i ostavili poruke "Tražimo javni registar zlostavljača", "Silovanje=Zločin, Najoštrije kazne za silovatelje"

51848 pregleda 2569 reakcija 41 komentar(a)
Sa protestnog okupljanja na Trgu Nezavisnosti, Foto: Boris Pejović
Sa protestnog okupljanja na Trgu Nezavisnosti, Foto: Boris Pejović

Nekoliko stotina građana okupilo se na Trgu Nezavisnosti u Podgorici kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog malih kazni za silovatelje propisanih Krivičnim zakonom i pružili podršku žrtvama seksualnog nasilja.

Oni zahtijevaju strože kazne kao i javni registar zlostavljača.

Okupljeni su donijeli igračke i ostavili poruke "Tražimo javni registar zlostavljača", "Silovanje=Zločin, Najoštrije kazne za silovatelje".

Okupljanja su organizovana u više gradova Crne Gore.

U Danilovgradu građani su ranije danas, ostavljanjem plišanih igrački na Trgu golootočkih žrtava, digli svoj glas protiv seksualnog zlostavljanja djece.

Okupljeni su poručili da najoštrije osuđuju seksualno nasilje na djecom i zahtjevali oštrije kazne za izvršioce tih krivičnih djela.

Kako su kazali, igračke će pokloniti Crvenom krstu.

Danilovgrad
Danilovgradfoto: Jelena Jovanović

Mirnom protestu u Budvi ispred Staroga grada, odazvao se veliki broj građana.

Okupljeni su donijeli igračke i pustili bijele balone.

U Baru, na Trgu Vladimira i Kosare okupilo se nekoliko desetina građana, koji su poručili žrtvama nasilja da nisu sami, da prijave nasilje i da je Bar uz njih.

Bar
Barfoto: Čitalac Reporter

Cetinjani su pored igračaka ostavili i poruku "Ne plašim se čudovišta ispod kreveta, već onih koja šetaju ulicama slobodno."

Cetinje protest
foto: Privatna arhiva

Nikšićani su, u znak podrške, igračke ostavljali na platou spomenika kralju Nikoli.

Okupljanja su uslijedila nakon što je R.O. iz Podgorice uhapšen zbog sumnje da je počinio krivično djelo obljuba nad djetetom i nedozvoljene polne radnje.

Ženski klub Skupštine Crne Gore najavio je daće pripremiti izmjene i dopune zakona koji tretiraju krivično djelo - obljuba nad djetetom i nedozvoljene polne radnje, prije svega Krivičnog zakonika sa ciljem pojačavanja kazni koje se odnose to krivično djelo.

Smatraju da je kazna propisana Krivični zakonikom za to djelo nedopustivo blaga u odnosu na težinu krivičnog djela u kojem je oštećeno dijete.

Okupljanjem su prekšene mjere Ministarstva zdravlja propisane u suzbijanju zarazne bolesti kojima su zabranjena okupljanja.

Bonus video: