od sinoć tragali za osmogodišnjakinjom

Uspješna akcija potrage: Pronađena nestala djevojčica

Djevojčica je nađena u šumarku između tunela Vrmac i objekta KIPS-a u industrijskoj zoni Kotora

274588 pregleda 1494 reakcija 333 komentar(a)
Akcija potrage, Foto: Siniša Luković
Akcija potrage, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 13.04.2021. 18:50h

Potraga za osmogodišnjom djevojčicom, koja je sinoć nestala na području kotorskog naselja Kavač, uspješno je okončana.

"Vijestima" je rečeno da je djevojčica iscrpljena i da je prebačena u bolnicu na ljekarski pregled. Djevojčica je nađena u šumarku između tunela Vrmac i objekta KIPS-a u industrijskoj zoni Kotora.

Direktor Opšte bolnice Kotor dr Davor Kumburović "Vijestima" je rekao da je djevojčica dobrog opšteg stanja, ali da će večeras iz predostrožnosti, biti zadržana u bolnici na posmatranju.

"Djevojčica je dobrog opšteg stanja, komunikativna je, orijentisana u vremenu i prostoru, jedino što je blago pothlađena. Nakon što je dovedena u bolnicu, pregledao ju je dežurni internista, a uskoro će i pedijatar. Biće urađeni i laboratorijski nalazi i ona će večeras iz predostrožnosti ostati na Odjeljenju pedijatrije na posmatranju", kazao je dr Kumburović.

Spasioci su prvo pronašli igračku u blizini azila za napuštene životinje u Kavču, što ih je uputilo da suze rejon potrage i uskoro je djevojčica pronađena u šipražju, u šumi koja je od azila udaljena 600 do 700 metara vazdušne linije.

U potragu za djevojčicom, na poziv Operativnog štaba za zaštitu i spašavanje Kotor, odazvao se veliki broj građana.

potraga kotor
foto: Radio Tivat

U akciji potrage i spašavanja učestvovali su vatrogasci iz Kotora, Tivta, Herceg Novog i Budve, kao i pripadnici DVD Perast, Krtoli, Boka, Bijela, Tivat i Luštica, pripadnici komunalnih policija i inspekcija Kotora i Tivta. U akciji učestvuju pripadnici Uprave policije, specijalne jedinice sa psim tragačima, jedinice granične policije sa termovizijskom opremom. U potragu se danas poslijepodne uključilo i 11 pripadnika Mornarice VCG sa dva terenska vozila i medicinskim timom. "Ogroman broj građana je dalo nemjerljiv doprinos ovoj akciji i ovim putem im se zahvaljujemo", saopštili su iz operativnog štaba.

Operativni štab Kotor
foto: Siniša Luković

Pretraživao se čitav jugoistočni reon brda Vrmac, kao i Tivatsko polje prema Lovanji, Gradiošnici i Radanovićima.

U trgovinama i na benzinskim pumpama u tom dijelu Tivta i Kotora jutros su dijeljeni višejezični plakati sa fotografijom djevojčice i pozivom svima da pomognu u pronalaženju djevojčice.

Prema riječima komandira Službe zaštite i spašavanja Kotora Maksima Mandića, koji je koordinirao akcijom, Uprava pomorske sigurnosti je učesnicima akcije traganja za djevojčicom na raspolaganje stavila i specijalne termovizijske kamere koje "vide" u mraku i kroz šumski gustiš detektujući toplotu koju emituje ljudsko tijelo.

potraga Kotor
foto: Radio Tivat

Mandić je ranije kazao da je pomoć u potrazi ponuđena i iz Hrvatske.

Djevojčica je nestala u ponedjeljak predveče i posljednji put je viđena kod prostorija MZ Kavač.

Potraga je za volontere i građane bila obustavljena sinoć oko dva sata i nastavljena je jutros na zoru, ali je otežavala jaka kiša koja već satima pada u Boki.

Ipak tokom cijele noći za Kjarom su na terenu tragali profesionalni vatrogasci i druga adekvatno obučena lica.

Djevojčica se navodno, nije predveče vratila kući, dok su to učinila sva druga lokalna djeca sa kojima se ona igrala. Njeni roditelji su je prvo sami pokušali pronaći, a kada u tome nisu uspjeli, pozvali su policiju i vatrogasce.

Pripadnici Službe zaštite Tivta poziv su dobili oko 20 časova od kada su se pridružili kolegama iz Kotora u akciji pretrage terena u Kavču.