sastao se sa predstavnicima udruženja "roditelji"

Krivokapić: Registar pedofila treba da ima preventivnu funkciju, pokrenuću inicijativu za izmjenu Krivičnog zakona

"Zagovornik sam pojačanja krivičnih sankcija. Kažnjivost mora da bude mjera za one koji ne mogu da razumiju ili da obuzdaju svoje nagone”, istakao je Krivokapić

10460 pregleda 7 komentar(a)
Krivokapoć sa predstavnicima Udruženja Roditelji, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Krivokapoć sa predstavnicima Udruženja Roditelji, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Registar pedofila treba da ima izuzetnu preventivnu funkciju. Postojeći Registar je potrebno preispitati, unaprijediti i definisati ko ga vodi, kakva je procedura vođenja i kako se pristupa Registru, rekao je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić.

On je danas razgovarao sa Kristinom Mihailović, izvršnom direktoricom "Udruženja Roditelji" a povod za sastanak bilo je nedavno seksualno nasilje u kom je žrtva bilo devetogodišnje dijete, a povodom čega je reagovalo Udruženje Roditelji, kao i građani u više gradova Crne Gore.

Krivokapić je, kako su saopštili iz njegovog kabineta, izrazio uvjerenje da su neophodne što hitnije promjene u sistemu zaštite djece od svih vidova nasilja, pogotovo od seksualnog nasilja.

“Slučaj koji brine svakog građanina, povod je za današnji sastanak. Ne mora neko da bude roditelj da bi pokazao pažnju koju moramo da imamo jedni prema drugima. Apsolutno podržavam u cjelosti vašu inicijativu. Zagovornik sam pojačanja krivičnih sankcija. Kažnjivost mora da bude mjera za one koji ne mogu da razumiju ili da obuzdaju svoje nagone”, istakao je Krivokapić.

On je rekao da će već na narednoj sjednici Vlade pokrenuti inicijativu za izmjenu Krivičnog zakona, ali i istakao da računa da je preventivno djelovanje od izuzetne važnosti.

“Registar pedofila treba da ima izuzetnu preventivnu funkciju. Postojeći Registar je potrebno preispitati, unaprijedi i definisati ko ga vodi, kakva je procedura vođenja i kako se pristupa Registru”, poručio je Krivokapić.

Iz kabineta su saopštili da je premijer sa blagonaklonošću prihvatio ideju predstavnica Udruženja da bi Savjet za prava djeteta, koji funkcioniše pri Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, mogao preći pod direktnu ingerenciju premijera i Vlade, kako bi bio što efikasniji I što bolje doprinio rješavanju svih pitanja koja se tiču djece.

Mihailović je zatražila da se hitno uđe u proceduru izmjena zakonske regulative koja će omogućiti veće kazne za počinioce djela protiv polnih sloboda prema maloljetnicima, nemogućnost ublažavanja kazni, uređenje registra počinilaca, obezbjeđivanje psiohiološko-socijalne podrške za žrtve i njihove porodice, kao i nadzor počinilaca ovih nedjela.

Ona je dodala da je Udruženje prethodnih šest godina više puta od institucija tražilo da se ovi zahtjevi ispune, ali da pozitivnih pomaka nije bilo.

"Prije oko tri godine smo imali i konkretne dogovore i aktivnosti koje je trebalo da dovedu do pomenutih promjena. Plan je bio, između ostalog, da se izmijeni i Krivični zakon, ali se to nije desilo u roku koji je bio planiran, a to je kraj prošle godine“, kazala je Mihailović, koja se osvrnula i na neadekvatno postpuanje sudova u konkretnim slučajevima.

Sagovornici su saglasni i da bi mediji trebalo da posvete veću pažnju ovoj temi.