Adams: Saradnja Belgije i Crne Gore će se još unapređivati

"U situaciji kada se cijeli svijet bori sa pandemijom izazvanom virusom COVID-19, najvažniji su solidarnost i zajednički rad"

4047 pregleda 0 komentar(a)
Sastanak Borovinić Bojović i ambasadora Adamsa, Foto: Ministarstvo zdravlja
Sastanak Borovinić Bojović i ambasadora Adamsa, Foto: Ministarstvo zdravlja

Belgija ima veoma dobru saradnju sa Crnom Gorom na državnom nivou, koja će se u narednom periodu unapređivati, kazao je danas ambasador Belgije Koenrad Adams na sastanku sa ministarkom zdravlja Jelenom Borovinić Bojović.

U saopštenju se navodi da je Adams pohvalio javnu kampanju za promociju vakcinacije koju je pokrenula Vlada Crne Gore i kojom se građani pozivaju da prime vakcinu protiv COVID-19.

Borovinić Bojović je upoznala ambasadora sa, kako kaže, nezavidnom epidemiološkom situacijom koju je zatekla u decembru prošle godine na početku mandata, kao i sa aktivnostima koje su sprovedene proteklih mjeseci.

"Borovinić Bojović naglasila je da su, nakon samo dva mjeseca intenzivnih bilateralnih sporazuma, u Crnu Goru stigli prvi kontingenti vakcina protiv koronavirusa, kao i da je, zahvaljujući rigoroznim mjerama i prije svega pojačanoj kontroli njihove primjene, epidemiološka situacija u Crnoj Gori značajno povoljnija u odnosu na kraj prošle godine", navodi se u saopštenju.

Ona je istakla da se vakcinacija sprovodi planiranim tempom i da masovna vakcinacija počinje u drugoj polovini aprila, kada će kako kaže, stići kontingent od 200 hiljada vakcina Sinofarm, nakon čega stižu i nove doze vakcina Sputnik V, Astra Zeneka i Fajzer.

"U situaciji kada se cijeli svijet bori sa pandemijom izazvanom virusom COVID-19, najvažniji su solidarnost i zajednički rad. Stoga je Borovinić Bojović uputila veliku zahvalnost Kraljevini Belgiji i njenim građanima na dosadašnjoj podršci i pomoći koju su pružali i pružaju Crnoj Gori", kazali su u saopštenju.

"Na današnjem sastanku ocijenjeno da su pad broja oboljelih i masovna vakcinacija protiv COVID-19, veoma značajni prije svega zbog očuvanja zdravlja i života građana, ali i za održivost ekonomije i uspješnost predstojeće turističke sezone, koja je za Crnu Goru od izuzetnog značaja", zaključuju iz Ministarstva zdravlja.

Bonus video: