Građani dobili vaučere u sklopu projekta "Nikšić je moja adresa"

Cilj projekta “Nikšić je moja adresa”, kako su kazali iz Opštine, je da mladi ostanu u gradu pod Trebjesom i doprinesu njegovom razvoju

4378 pregleda 0 komentar(a)
Dodjela vaučera, Foto: Svetlana Mandić
Dodjela vaučera, Foto: Svetlana Mandić

Prvoj grupi korisnika u Opštini Nikšić uručeni su vaučeri za kupovinu stana po povoljnim uslovima. Na konkurs za dodjelu vaučera, koji je raspisala lokalna uprava u sklopu projekta „Nikšić je moja adresa“, prijavilo se njih 91, a vaučere su u prvoj grupi dobila 36 korisnika.

“Prijatno smo iznenađeni interesovanjem naših sugrađana za ovaj vid podrške i subvencije Opštine za obezbjeđivanje stambenog prostora. Dobili smo i veći broj zahtjeva nego što smo planirali, a od 91 zahjeva imali smo čak 56 koji spadaju u prioritetnu grupu”, kazao je Milan Korać, sekretar Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje.

Kako je objasnio, nominalna fiksna kamatna stopa za lica kojima su vaučeri uručeni biće 2,50 procenta, a razliku u kamatnoj stopi preko pomenutog procenta obezbijediće Opština.

Prioritetne kategorije po kojima je komisija odlučivala o rang listi su bračni supružnici koji imaju do 35 godina, lica sa invaliditetom, porodična domaćinstva čiji je član lice sa invaliditetom, zaposleni u zdravstvu, porodična domaćinstva sa djecom sa smetnjama u razvoju, samohrani roditelji, odnosno staratelji, kao i mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja.

Korać je pozvao pravna i fizička lica koja prodaju stanove da im dostave ponude, jer se, kako je kazao, do sada mali broj ponuđača stanova interesovao i dostavljao ponude.

“Skupštinskom odlukom odredili smo cijenu kvadrata stana, pa je ta cijena za novogradnju do 800 eura, za stanove mlađe od 15 godina do 700 eura i do 600 eura za stambene jedinice starije od 15 godina”, kazao je Korać.

Lica kojima je uručen vaučer duža su da isti iskoriste u roku od 60 dana, a ukoliko iz opravdanih razloga nijesu u mogućnosti da to urade u naznačenom periodu, treba da se pisanim putem obrate komisiji za produžetak roka najviše do 45 dana.

Cilj projekta “Nikšić je moja adresa”, kako su kazali iz Opštine, je da mladi ostanu u gradu pod Trebjesom i doprinesu njegovom razvoju.

Bonus video: