Nikšić: Djecu ulice skloniti sa ulice

„Dužnost i obaveza svakog odgovornog građanina je da prijavi slučajeve prosjačenja, kako bi odgovorni pojedinci bili kažnjeni. To su najčešće roditelji, staratelji ili treća lica bliska djetetu. Osim toga, apelujemo na građane da djeci ne daju novac, ali da pomoć u hrani, higijeni, odjeći i obući takođe mnogo znači djeci“

5092 pregleda 113 reakcija 3 komentar(a)
Jelena Milić, Foto: Svetlana Mandić
Jelena Milić, Foto: Svetlana Mandić

„Ulica nije dom, ali je mjesto na kojem se potroše djetinjstva djece prisiljene na prosjačenje, koja trebaju našu podršku i razumijevanje“, kazala je Jelena Milić, direktorica Dnevnog centra za djecu sa problemima u ponašanju „Defendologija“ povodom Medjunarodnog dana djece ulice.

Kako je kazala, upravo je Međunarodni dan djece ulice prilika da se podsjetimo da i dalje postoje mališani koji umjesto da bezbrižno provode djetinjstvo, oni prose.

„Tridesetoro djece, stalno i povremeno, na našim ulicama bavi se prosjačenjem. Rizik kojem su djeca na ulici izložena ekstremno je visok, te se na ovaj način krše njihova osnovna prava. Uglavnom, ova djeca ne pohađaju školu, svakodnevno su izložena različitim oblicima diskriminacije, zlostavljanja, pravno su nevidljiva“, istakla je Milić.

Kako je kazala, jedna od najvećih zabluda kojom se građani vode, kada je prosjačenje u pitanju, je da to djeca rade svojevoljno, te da im davanjem novca pomažu.

„Dužnost i obaveza svakog odgovornog građanina je da prijavi slučajeve prosjačenja, kako bi odgovorni pojedinci bili kažnjeni. To su najčešće roditelji, staratelji ili treća lica bliska djetetu. Osim toga, apelujemo na građane da djeci ne daju novac, ali da pomoć u hrani, higijeni, odjeći i obući takođe mnogo znači djeci“, poručila je Milić.

“Defendologija” se ovom problematikom bavi od 2012. godine, a 2017. su uz pomoć “Save the Children NWB-a” uspjeli da oforme i zvanični servis koji je jedinstven u Crnoj Gori i licenciran od Ministarstva rada i socijalnog staranja.

„Postojanjem servisa kakav je Dnevni Centar za djecu i porodicu djeci ugroženoj prosjačenjem u Nikšiću i njihovim porodicama, podrška ne zaostaje ni sada kada je pandemija izazvana koronavirusom. Virus je nametnuo teže uslove rada i saradnje, ali mi i dalje pomažemo i tu smo za sve kojima je pomoć potrebna“, kazala je direktorica „Defendologija“ centra.

Od osnivanja, kroz Centar je prošlo više od 350 djece uzrasta od tri do 18 godina, a među njima je bilo oko 25 djece koja su se bavila ili se i dalje bave prosjačenjem, i preko 150 roditelja.

„Postojanjem Dnevnog centra kakav je 'Defendologija', djeci se svakodnevno pruža podrška i razumijevanje, čime se aktivno doprinosi suzbijanju i prevenciji ove pojave. Sve donacije djeci i porodicama dobrodošle su na našu adresu i biće direktno upućene porodicama ugroženim prosjačenjem“, poručila je Milić.

Bonus video: