NVO "Ruka Ruci": Crna Gora da uvede Amber Alert sistem

"Apelujemo na vas da se priključite i prihvatite svjetski sistem uzbune za nestalu djecu, koji već postoji u svim zemljama regiona"

6319 pregleda 56 reakcija 3 komentar(a)
Amber Alert kampanja u Srbiji, Foto: NVO Ruka Ruci
Amber Alert kampanja u Srbiji, Foto: NVO Ruka Ruci

Povodom sve češćeg nestanka djece u Crnoj Gori, iz NVO "Ruka Ruci" saopštili su da su uputili apel Vladi Crne Gore za uvođenje sistema Amber Alert.

"Apelujemo na vas da se priključite i prihvatite svjetski sistem uzbune za nestalu djecu, koji već postoji u svim zemljama regiona", navodi se u saopštenju.

Oni su istakli da Amber Alert čine objave putem različitih medija - televizijskih i radio emisija, interneta, SMS poruka, ekrana na bankomatima, autoputevima i slično.

"Ove objave mogu da dopru do građana koji će zapamtiti lice djeteta i potencijalno ga uočiti ili imati validne informacije koje policiji mogu da pomognu u potrazi", istakli su iz "Ruka Ruci".

Oni su kazali da "ovaj mehanizam zvanično funkcioniše u SAD, Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Malti, Irskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Italiji, Holandiji, Portugalu, Rumuniji, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu. Nastao je u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine. Naziv je dobio po Amber Hagerman, devetogodišnjoj devojčici iz Teksasa, koja je oteta i ubijena".

Bonus video: