Nakon skoro pola godine izviđaja

Nema dokaza da je baš Leković izbacivao inventar

Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru odbacilo krivičnu prijavu protiv bivšeg načelnika Komunalne policije Opštine Tivat

23494 pregleda 69 reakcija 12 komentar(a)
Novak Leković, Foto: Demokratska Crna Gora
Novak Leković, Foto: Demokratska Crna Gora

Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru odbacilo je krivičnu prijavu protiv bivšeg načelnika Komunalne policije Opštine Tivat Novaka Lekovića (DPS), usljed nedostatka dokaza.

Zbog sumnje da je počinio krivično djelo oštećenje i uništenje tuđe stvari, prijavu protiv Lekovića podnijelo je Odjeljenje bezbjednosti Tivat, a zbog sumnje da je on početkom novembra prošle godine demolirao sopstvenu kancelariju u staroj zgradi lokalne uprave Tivta.

“Nalazim da u konkretnom slučaju nema dokaza iz kojih bi proizilazila osnovana sumnja da je osumnjičeni izvršio prijavljeno krivično djelo, niti bilo koje drugo krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti. Naime, nesporna je činjenica da je odbačeni kancelarijski inventar pripadao kancelariji Leković Novaka, kao što je nesporno da je osumnjičeni bio u zgradi stare Opštine Tivat nakon 15 časova, što se utvrđuje uvidom u video snimke sa nadzornih kamera, a što ne spori ni sam osumnjičeni. Međutim, sa stanovišta ove tužiteljke, nije dokazano da je upravo on izvršio inkriminisane radnje, odnosno da je on oštetio kancelarijski materijal, što bi činilo obilježja krivičnog djela uništenje i oštećenje tuđe stvari iz člana 235 Krivičnog zakonika Crne Gore“, piše u rješenju državne tužiteljke Anđe Radovanović, koja je nakon skoro pola godine izviđaja, odbacila krivičnu prijavu protiv bivšeg načelnika tivatske Komunalne policije.

Prema tvrdnjama rukovodstva Opštine, Leković je 4. novembra oko 15 časova, nakon što je prethodno ujutro razgovarao sa gradonačelnikom Željkom Komnenovićem (Narod pobjeđuje) o svom novom statusu u opštinskoj administraciji, došao u svoju kancelariju koja se nalazi u staroj zgradi Opštine u Ulici Luke Tomanoviča i dobio izliv bijesa u kome je, glasno psujući i prijeteći funkcionerima nove opštinske vlasti, počeo da lomi i izbacuje kroz prozor službeni inventar. On je, navodno, kroz prozor kancelarije na zelenu površinu pred starom zgradom Opštine pored ostaloga, izbacio kućište i monitor službenog kompjutera, kancelarijsku stolicu i još neke manje predmete i pritom je otjerao jednu od svojih koleginica iz Komunalne policije koja je verbalno pokušavala da ga smiri.

Nakon što je demolirao kancelariju, Leković ju je demonstrativno napustio, sjeo u službeni automobil “dacia sandero stepway“ (TV CG 106) i pod ukjučenom rotacijom, navodno se velikom brzinom vozio po gradu. Njegovom ispadu kako tvrde, iz rukovodstva Opštine, prisustvovao je više ljudi, između ostaloga i pripadnik privatne sekjuriti firme koju je Opština Tivat angažovala da obezbjeđuje staru zgradu lokalne uprave.

U toj zgradi je smješteno nekoliko gradskih službi, političkih partija, državnih inspekcija kao i privatni Fakultet za mediteranske poslovne studije sa svojim Centrom za obuku pomoraca. Radnik obezbjeđenja međutim, nije reagovao i spriječio uništavanja opštinske imovine, niti je Lekovićev ispad prijavio policiji.

Saznavši za incident, rukovodstvo Opštine podnijelo je prijavu Odjeljenju bezbjednosti Tivat i zatražilo zvanično izjašnjenje od vlasnika sekjuriti firme koja je angažovana da obezbjeđuje opštinske nekretnine i imovinu. Policija je pokrenula istragu i saslušala radnika obezbjeđenja i samog Lekovića koji je negirao da je on bio ta osoba koja je demolirala kancelariju i istakao da on o tome ništa ne zna. On je dan nakon incidenta, otvorio bolovanje i više nije dolazio na posao, a u međuvremenu je stupanjem na snagu nove Odluke o organizaciji i načinu rada službi Opštine Tivat, i smijenjen sa mjesta načelnika jer je Komunalna policija prestala da postoji kao samostalna služba i sada je dio novoformiranog opštinskog Sekretarijata za komunalni i inspekcijski nadzor.

Leković je i tokom izviđajnog postupka u ODT Kotor nastavio da negira da je on počinilac ovog u Tivtu do sada nezabilježenog skandala i kazao da oštećene i kroz prozor izbačene stvari nisu pripadale njegovoj kancelariji. Iz iskaza još četiri saslušana svjedoka, tužiteljka Radovanović nije našla dokaze da je je upravo Leković počinilac ovog incidneta, pri čemu je čak službenica Komunalne policije J.V. pred tužiteljom negirala da se upravo ona nalazi na fotografiji ženske osobe koja je stajala u dvorištu opštinske zgrade, pred prozorom Lekovićeve kancelarije, neposredno nakon što su kroz njega izletjele kancelarijska stolica i kućište službenog računara, i koja u razgovoru tada pokušavala da smiri osobu što je iz kancelarije izbacivala taj inventar.

Rješenje o odbacivanju krivične prijave protiv Lekovića, tužiteljka Radovanović je dostavila Opštini kao oštećenoj strani, uz napomenu da ukoliko nije saglasna sa njime, Opština može sama optužnim predlogom da ga goni pred Osnovnim sudom u Kotoru, ili da se žali Višem tužilaštvu u Podgorici i traži preispitvanje rješenja o odbacivanju krivične prijave.

Radovanović je ipak, navela da će se rad na ovom predmetu nastaviti “pod oznakom odgovarajućeg broja Krivičnog upisnika za nepoznate učinioce“, jer iako u izviđaju protiv Lekovića “nije utvrđen identitet lica koje je oštetilo predmetni kancelarijski inventar, postoji osnov sumnje da je izvršeno krivično djelo uništenje i oštećenje tuđe stvari“.

Aktuelno rukovodstvo Opštine već je ranije u više navrata javno izrazilo sumnju u profesionalnot postupanja tivatske policije i ODT Kotor u ovom slučaju, sumnjajući da policija i tužioci pokušavaju da iz kolegijalnih razloga zaštite Lekovića od krivičnog gonjenja jer je on bivši dugogodišnji policajac Centra bezbjednosti Herceg Novi.