Savjet: Policija zove građane zbog prikupljanja obavještenja, a ne konkretizuje se razlog poziva

"Zbog prikupljanja obavještenja samo po sebi nije dovoljno konketno i razumljivo pojašanjenje za pozivanje građana. Savjet je upozorio Upravu policije da je, tim povodom, neophodno do kraja ispoštovati odredbe Zakona o unutrašnjih poslovima i Zakonika o krivičnom postupku"

9366 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Uprava policije
Ilustracija, Foto: Uprava policije

Savjet za građansku kontrolu rada policije je utvrdio, na osnovu više poznatih slučajeva, postojanje neprofesionalne policijske prakse da se građani pozivaju u službene prostorije policije zbog prikupljanja obavještenja bez konkretizovanja razloga zbog kojeg se pozivaju, saopšteno je danas iz tog Savjeta.

U saopštenju se navodi da je Savjet za građansku kontrolu rada policije, u sastavu advokat Zoran Čelebić, prof. dr Dražen Cerović, doc.dr Branislav Radulović, Aida Petrović i dr Aleksandar Mugoša, postupajući po sopstvenoj inicijativi je razmotrio policijsku praksu u vezi sa pozivanjem građana zbog prikupljanja obavještenja i usvojio nakon obavljene rasprave, odgovarajući zaključak i preporuku prema Upravi policije.

"Zbog prikupljanja obavještenja samo po sebi nije dovoljno konketno i razumljivo pojašanjenje za pozivanje građana. Savjet je upozorio Upravu policije da je, tim povodom, neophodno do kraja ispoštovati odredbe Zakona o unutrašnjih poslovima i Zakonika o krivičnom postupku. Savjet je podsjetio da Upava policije može pozivati građane radi prikupljanja obavještenja ukoliko je to neophodno za efikasno obavljenje policijskih poslova ali da se u pozivu mora naznačiti konkretan razlog pozivanja. Savjet je takođe podsjetio da se prinudno može dovesti osoba koja se nije odazvala pozivu samo ako je u pozivu bila na to i upozorena. Postojanje tog bitnog elementa je prepoznato u pozivima koji se šalju iz organizacionih jedinica Uprave policije", navodi se u saopštenju Savjeta.

Oni su dodali da su ukazali Upravi policije da gdje je god moguće, izbjegava pozive sa rokom odazivanja "odmah" već treba naznačiti, uz ostalo, vrijeme i mjesto na kojem se treba odazvati.

"Zato je Savjet preporučio da treba ostaviti neko vrijeme dovoljno da građanin ukoliko želi konsultuje/obezbijedi advokata i samostalno dođe na razgovor a policijski službenici mogu ponuditi prevoz ukoliko je potreban, posebno ukoliko je mjesto stanovanja van gradske sredine", zaključuje se u saopštenju Savjeta.

Bonus video: