Sve nam stiže, samo zarađene plate ne

Većina zaposlenih je od 17. novembra u štrajku, jer im nijesu isplaćene zarade za poslednjih šest mjeseci
67 pregleda 0 komentar(a)
RTV Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
RTV Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 07.12.2017. 06:34h

Zaposleni u Radio televiziji Pljevlja odbili su poziv direktora Dejana Miličića da prekinu štrajk, jer nije ispunjen njihov osnovni zahtjev - isplata zaostalih zarada.

Pozvali su rukovodstvo RTV Pljevlja da po hitnom postupku pronađe rješenje, jer će radikalizovati štrajk ako se njihovi zahtjevi ne ispune.

Većina zaposlenih je od 17. novembra u štrajku, jer im nijesu isplaćene zarade za poslednjih šest mjeseci.

Miličić je prije nekoliko dana pozvao radnike da prekinu štrajk, ocijenivši da zaposleni prava najbolje mogu da ostvare ako rade.

Radnici ističu da je njihov položaj iz dana u dan sve lošiji i da je “davno bio 19. septembar kada su posljednji put primili platu - majsku”.

“Stižu blokade, stižu ugovori o finansiranju za naredni period, stižu kritike i pohvale na naš račun, zahtjevi za prekid štrajka u koji smo na zakonom propisan način stupili kako bi ostvarili svoja prava zagarantovana Zakonom o radu... Sve stiže, samo plate, uredno i pošteno zarađene, ne stižu. Zahtijevaju od nas da prekinemo štrajk i vratimo se redovnom procesu rada jer je decembar mjesec marketinga, a i potpisan je trogodišnji ugovor o finansiranju. Mi postavljamo pitanje šta to znači radnicima i njihovim porodicama? Smatramo da je ignorisanje naših problema i zahtjeva nedemokratski i neljudski čin.

Sistem koji nam je nametnut - radi a nećeš biti plaćen, može se okarakterisati kao gori od robovlasničkog. Robovi su radili, ali su bar imali pravo na obrok“, naveli su zaposleni u saopštenju.

Miličić je kazao da je Savjet potpisao ugovor sa Opštinom Pljevlja o pružanju javnih usluga za naredni trogodišnji period, na iznos od 250.000 eura.

Taj iznos je za oko 80.000 manji u odnosu na predlog ugovora koji je na potpis nudio Savjet RTV Pljevlja.

“Ovo je najbolji ugovor i jedan od prvih ugovor sa lokalnim javnim emiterima. Da je ugovor do 300.000 mogao bih da kažem da sam i ja zadovojan. Ovaj iznos bi godišnje omogućavao solidan rad lokalnog emitera da nema dospjelih obaveza. S obzirom da smo u blokadi i da su dospjeli porezi i doprinosi za 2015. i 2016. i isplaćenih pet zarada za 2017. godinu, nema nekog velikog razloga za euforiju”.

Miličić: Predložiću da se radnicima ne umanje plate zbog štrajka

Miličić je kazao da će predložiti Savjetu da se radnicima isplate pune zarade za period u kojem štrajkuju.

“Predložiću Savjetu da se obratimo lokalnoj upravi da nam postojeće obaveze reprogramira za period finanijske izvjesnoti i predložiću da se kreditno zadužimo kod banaka za reprogram postojećeg duga iz 2010. u iznosu od oko 40.000 eura. Mislim da se postojeće stanje ne može riješiti preko noći i uzaludno je ljudima obećavati neku lažnu nadu. Evo da vjerujemo da će banke i poreska uprava imati dovoljno sluha da nam pomognu”, rekao je direktor RTV Pljevlja.

Bonus video: