Medicinarima uskoro rješenja za stalno

“Vijestima” se početkom mjeseca obratilo više medicinskih sestara i tehničara koji tvrde da još nisu dobili ugovor u matičnim zdravstvenim ustanovama

9538 pregleda 5 komentar(a)
Rješenje za stalno za 235 medicinskih radnika (ilustracija), Foto: Boris Pejović
Rješenje za stalno za 235 medicinskih radnika (ilustracija), Foto: Boris Pejović

Postupak prijema u radni odnos na neodređeno vrijeme za 235 medicinskih radnika, koji su imali ugovor na određeno, počeo je i u većini zdravstvenih ustanova je i završen.

To su juče odgovorili “Vijestima” iz Ministarstva zdravlja.

Pojasnili su da će “u manjem broju preostalih ustanova taj proces da bude završen u najskorije vrijeme”.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović početkom februara kazala je da su taj resor i Ministarstvo finansija donijeli odluku da više od 200 medicinskih radnika koji su radili pod ugovorom i u procesu su rada dobiju rješenje za stalno radno mjesto.

“Vijestima” se početkom mjeseca obratilo više medicinskih sestara i tehničara koji tvrde da još nisu dobili ugovor u matičnim zdravstvenim ustanovama.

Deset osoba preminulo je od posljedica infekcije koronavirusom, registrovano je još 224 novopozitivnih, dok je hospitalizovan 521 pacijent. U najvećoj zdravstvenoj ustranovi, Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) liječi se 145 kovid pozitivnih pacijenata, od kojih je 75 životno ugroženo.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) saopšteno je da je u ponedjeljak analizirano 1.295 uzoraka. Kazali su da je iz Podgorice 62 novopozitivnih, Nikšića 39, Pljevalja 18, Bijelog Polja 17, Danilovgrada 13, Andrijevice 11, Berana osam, sa Cetinja sedam, iz Mojkovca šest, Herceg Novog, Bara, Rožaja po pet, Budve, Tivta i Kolašina po četiri, Kotora, Tuzi i Šavnika po tri, Ulcinja, Plava i Petnjice po dva i iz Plužina jedan.

“Od jučerašnjeg presjeka Institutu je prijavljeno deset smrtnih ishoda povezanih sa kovidom-19, kod po tri pacijenta iz Podgorice i Nikšića i kod po jednog iz Bijelog Polja, Cetinja, Ulcinja i Pljevalja, od kojih je najmlađi imao 65, a najstariji 91 godinu”, saopšteno je iz IJZ.

Borovinić Bojović juče je na sastanku sa ambasadorom Belgije Koenradom Adamsom kazala da je epidemiološka situacija značajano povoljnija u odnosu na kraj prošle godine i da se vakcinacija sprovodi planiranim tempom. Ona je ponovila da masovna vakcinacija treba da počne u drugoj polovini aprila, kada se očekuje kontingent od 200.000 doza vakcine Sinofarm, a nakon toga i nove doze vakcina Sputnjik V, AstraZeneka i Fajzer.

Prema riječima Borovinić Bojović, u situaciji kada se cijeli svijet bori sa pandemijom izazvanom virusom kovid-19, najvažniji su solidarnost i zajednički rad.

Ona se zahvalila Belgiji i njenim građanima na dosadašnjoj podršci i pomoći koju su pružali i pružaju Crnoj Gori.

Adams je naveo da je zadovoljan što je ponovo u Crnoj Gori i u prvoj zvaničnoj posjeti novoformiranoj Vladi.

On je rekao da Belgija ima veoma dobru saradnju sa Crnom Gorom na državnom nivou, koja će biti unaprijeđena.

Adams je, kako je saopšteno, pohvalio javnu kampanju za promociju vakcinacije koju je pokrenula Vlada i kojom se građani pozivaju da prime vakcinu protiv kovida-19.

“Na današnjem sastanku ocijenjeno je da su pad broja oboljelih i masovna vakcinacija protiv kovida-19 veoma značajni zbog očuvanja zdravlja i života građana, ali i za održivost ekonomije i uspješnost predstojeće turističke sezone koja je za Crnu Goru od izuzetnog značaja“, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Prijaviti za vakcinaciju zaposlene u turističkom sektoru

Ministarstvo ekonomskog razvoja pozvalo je predstavnike turističke privrede da prijave svoje zaposlene za vakcinaciju. Prijave se mogu obaviti na mejl prijave@mek.gov.me.

“Imunizacija je jedini način da doprinesemo zdravstvenoj zaštiti i osiguramo uspješnu sezonu, koja je od velikog značaja za ekonomski oporavak”, navodi se na Tviter nalogu Ministarstva.

Bonus video: