"Tužilaštvo da ispita na koji način Mugoša sjedi u Ljekarskoj komori, lažno se predstavlja..."

Predsjednica SDM i predsjednica Skupštine Komore Milena Popović Samardžić danas je na konferenciji za medije kazala da nije tačno da je sud utvrdio da je Mugoša nezakonito smijenjen i vraćen na čelo Ljekarske komore, već je donio privremenu mjeru da se vrati na mjesto predsjednika

15136 pregleda 87 reakcija 14 komentar(a)
Popović Samardžić govori na konferenciji za medije, Foto: Luka Zeković
Popović Samardžić govori na konferenciji za medije, Foto: Luka Zeković

Delegati skupštine Ljekarske komore pozvali su tužilaštvo da uđe u prostorije Ljekarske komore i ispita na koji način neovlašćeno lice, doktor Aleksandar Mugoša, sjedi u tom udruženju, lažno se predstavlja kao predsjednik i obmanjuje javnost, ali i na koji način raspolaže pečatom, štambiljem i ostalim dokumentima iako ga je Skupština razriješila 14. marta.

Oni su apelovali na Specijalno državno tužilaštvo da ispita "ekspresno rješavanje sudskih odluka i donošenje privremenih mjera, kao i odbacivanje krivičnih prijava a sve u korist bivšeg predsjednika Aleksandra Mugoše, kojeg su razriješili delegate Skupštine te iste Komore".

Predsjednica Skupštine Komore Milena Popović Samardžić danas je na konferenciji za medije kazala da nije tačno da je sud utvrdio da je Mugoša nezakonito smijenjen i vraćen na čelo Ljekarske komore, već je donio privremenu mjeru da se vrati na mjesto predsjednika.

"To je funkcija koja se stiče zahvaljujući glasovima Skupštine. Delegati su njega smijenili i privremena mjera je neizvršna. U njoj stoji da se on vrati na mjesto predsjednika Ljekarske komore, ali on nema većinu glasova u Skupštini", kazala je Popović Samardžić i pojasnila da su podnijeli prigovor I očekuju da privremena mjera bude ukinuta.

Ona je istakla i da je mjesto predsjednika Ljekarske komore funkcija, a ne radno mjesto.

Popović Samardžić kazala je da, ukoliko bi se postupilo po privremenoj mjeri, Mugoša koji je tužio Ljekarsku komoru postao bi tužilac i tuženi, što je, smatra, pravni apsurd.

"Ako doktor Mugoša smatra da ima većinu, pozivamo ga da se kandiduje, da učestvuje u izbornoj trci, ali on to odbija i opstruira proces izbora", rekla je Popović Samardžić.

Ona je pozvala Ministarstvo zdravlja i Centralni registar privrednih subjekata da se bez odluke Skupštine Ljekarske komore ne dozvoli upis Aleksandra Mugoše kao ovlašćenog lica Ljekarske komore.

Potpredsjednica Skupštine Ljekarske komore Snežana Ćorac ocijenila je da je sutkinja Dijana Rovčanin grubo povrijedila zakon, naloživši da se Mugoša vrati na radno mjesto u Komori iako mu je radno mjesto u Kliničkom centru.

Istakla je I da "ne možemo da se ne zapitamo šta je tužiteljka Ivana Vuksanović tako ekpresno odbacila dvije krivične prijave protiv Mugoše, bez uzimanja izjave od delegata".

Delegat u Skupštini Komore Žanka Cerović pozvala je sutkinju Rovčanin "da ispravi svoju odluku dok je vrijeme, a sve u interesu ljekara i pacijenata, a ne da radi u interesu Aleksandra Mugoše".

Ona je rekla da je kao profesionalca sa 35 godina staža niko nije uvrijedio kao poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović koja je iz skupštinske klupe objašnjavala šta je dobro za esnaf i da je za nju Mugoša i dalje predsjednik.

"Ljekarska komora neće biti poligon za politička obračunavanja. Sutkinja Dijana Rovčanin donosi nevjerovatnu odluku za sudsku praksu tako što nalaže praktično delegatima Skupštine da ponovo izaberu razriješenog predsjednika Ona vrijeđa inteligenciju ljekara i molimo je da to više ne radi. Delegati su se izjasnili da neće Aleksandra Mugošu za predsjednika i to je po statutu stvar njihove volje a ne presude bilo kog sudije. Dakle, ona ne može ni na koji način da poništi odluku delegata Skupštine Komore. Preko 90 odsto delegata izabralo je Popović Samardžić za predsjednicu", saopštila je Cerović.

Bonus video: