TURISTI TRAŽE ODRŽIVE I “ZELENE” DESETINACIJE

Tivat uvršten u međunarodni turistički online vodič za dobra putovanja

“Ovo je omogućilo da Tivat bude promovisan i na međunarodnom tržištu, kao trenutno jedina destinacija iz Crne Gore, kroz predstavljanje ponude na portalu Good Travel Guide (GTG). Riječ je o internet stranici putem koje se promovišu brojne turističke destinacije širom svijeta.”- naglašavaju iz TO Tivat

3558 pregleda 1 komentar(a)
Foto: TO Tivat
Foto: TO Tivat

Ulaskom u prigram Green Destinations, Tivat očekuju brojne pogodnosti, koje se između ostalog odnose i na globalno prepoznavanje kao turističke destinacije.

To su saopštili iz Turističke organizacije najmanje opštine u Boki napominjući da pored Green Destinations ili Quality Coast Awards sertifikovanja, te priznanja za dobre primjere prakse, Tivtu je sada na raspolaganju i besplatna povezanost sa globalnom turističkom zajednicom destinacija koje teže održivom turizmu.

“Ovo je omogućilo da Tivat bude promovisan i na međunarodnom tržištu, kao trenutno jedina destinacija iz Crne Gore, kroz predstavljanje ponude na portalu Good Travel Guide (GTG). Riječ je o internet stranici putem koje se promovišu brojne turističke destinacije širom svijeta.”- naglašavaju iz TO Tivat, uz napomenu da su tako na portalu www.goodtravel.guide objedinjene su sve informacije o Tivtu.

Pored reprezentativnog foto i video materijala – filmova o Tivatskim Solilima i Gradskoj muzici u produkciji Brand New Tivat, tu su i opšte informacije o gradu, kao i lokalne atrakcije, kultura i tradicija, priroda i zabava, preporuke TO Tivat itd. Ponudu Tivta, kao „zelene destinacije”, dostupna je na linku: https://goodtravel.guide/montenegro/tivat-green-holidays/.

Na ovoj stranici će se naći i promovisati i svi lokalni biznisi koji dobiju Good Travel Seal i Virus Aware Seal. Good Travel Guide inače, ima za cilj da pomogne putnicima u pronalaženju destinacija i pružalaca usluga koji rade na održivijoj turističkoj industriji.

Hiljade „zelenih” putnika mjesečno pristupe ovoj web lokaciji tražeći mogućnosti za održivi turizam. Uređivački tim GTG-a istile das u oni posvećeni odgovornom turizmu jer su zabrinuti da će turizam postajati sve neodrživiji.

“To šteti našoj planeti i naravno turističkim destinacijama. Stoga želimo motivisati turiste da promijene svoje neodrživo ponašanje kroz naš vodič o dobrim putovanjima. Veliki broj turista doprinosi klimatskoj krizi uništavajući najljepša mjesta na zemlji nedostatkom poštovanja. Iako turizam nikada neće biti u potpunosti održiv, turisti mogu postati odgovorniji. Određene destinacije i njihovi biznisi čine sve da poštuju svoju lokalnu zajednicu i svoje okruženje, kako bi destinacije učinili boljim mjestom za život i posjetu. Cilj nam je predstaviti te destinacije „zelenim turistima“ jer oni to zaslužuju.”- poručili sui iz GTG-a.

U TO Tivat naglašavaju da je uvrštenje turističke ponude najmanjeg grada u Boki u GTG jedan od vidova promocije tog grada na međunarodnom tržištu.

“Imajući u vidu da je posljednjih godina sve veće interesovanje turista za održivim destinacijama, a da je fokus na online promociji, ovo je jedan od načina da se Tivat što bolje i reprezentativnije predstavi potencijalnim posjetiocima iz raznih krajeva svijeta, budući da se na portalu Good Travel Guide nalazi rame uz rame sa ostalim, ne samo evropskim, već i svjetski poznatim i priznatim održivim destinacijama.”- ističu u tivatskoj TO.

Direktorica Danica Banjević naglasila je da će TO Tivat nastaviti da ohrabruje i druge destinacije u Crnoj Gori da se priključe procesu i da sa njima radi na razmjeni znanja i iskustva u primjeni i praćenju trendova održivog i ekološki osviještenog turizma.

“Održivi razvoj je zaista ono čemu trebamo svi da težimo jer vidimo da je i na strani globalnih trendova, potražnje na tržištu i na strani naše konkurencije, sve veći fokus na ekološkim aspektima i očuvanju prirodnih resursa“.- zaključila je Banjević.