još jedna zelena oaza u gradu se uništava

Građani negoduju zbog rušenja dijela brda Ljubović, Glavni grad objasnio da se sve radi u skladu sa planom

Osim stijena i zelenog pojasa, kako se uvjerila ekipa "Vijesti", uklonjeno je i nekoliko borova, čiji su ostaci u podnožju brda se vidjeli

59878 pregleda 503 reakcija 159 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Teška mehanizacija, pikameri i bageri, i danas su rušili veliki dio brda Ljubović sa sjeverne strane iza nekadašnjeg hotela "City", a zbog čega su redakciju "Vijesti" zvali građani žaleći se da još jedna zelena oaza u gradu se uništava.

Međutim, iz Glavnog grada tvrde da se radovi izvode u skladu sa važećim planom.

Osim stijena i zelenog pojasa, kako se uvjerila ekipa "Vijesti", uklonjeno je i nekoliko borova, čiji su ostaci u podnožju brda se vidjeli.

brdo Ljubović
foto: Luka Zeković

Radovi na Ljuboviću izazvali su osudu brojnih grđana, ekoloških aktivista i na društvenim mrežama.

Iz Glavnog grada "Vijestima" su saopštili da "se u dijelu brda Ljubović izvode radovi na izgradnji saobraćajnice u dijelu važećeg DUP "Pobrežje Zona G", radnog naziva, dio "ulice 1" i "ulica 2" sa pratećom infrastrukturom.

"Radovi podrazumijevaju izgradnju saobraćajnice dužine 350 metara, javnu rasvjetu, vodovod, atmosfersku i tk kanalizaciju, armirano-betonske zidove, 50 parking mjesta i pejzažno uređenje sa 68 sadnica kamfora i liriodendron tulifera", dodali su iz Glavnog grada.

brdo Ljubović
foto: Luka Zeković

Istakli su da je na lice mjesta izašla i nadležna inspekcija koja je konstatovala da se radovi izvode u skldu sa predviđenim propisima.

Iz podgoričkog odbora Građanskog pokreta URA su saopštili da se bušenje i odvaljivanje brda Ljubović, mora najhitnije zaustaviti i pozvali Glavni grad, ali i građevinsku inspekciju, da u što kraćem roku izađu na teren i utvrde realno stanje.

"Kako bi se brdo Ljubović bez odlaganja zaštitilo od potpune devastacije. Kao da nije bilo dovoljno prodati u bescijenje, a onda i srušiti čuveni i nagrađivani hotel 'Ljubović' ('City'), sada se otišlo korak dalje – sa bušenjem i odvaljivanjem brda Ljubović", saopštili su iz URA.

brdo Ljubović
foto: Luka Zeković

Dozvolili smo, kako su istakli, da se brdo Gorica uništi, opkoli zgradama i rasproda privilegovanim investitorima, šta je zauvijek devastiralo najljepše podgoričko brdo.

"Sada istu sudbinu dodjeljujemo brdu Ljubović, već okruženim zgradama u toj mjeri - da ga nije moguće ni vidjeti. Takvoj devastatorskoj praksi se konačno mora stati na kraj, a naš grad mora početi smislenije i ravnomjernije da se razvija", ukazali su u podgoričkom odboru URA.

brdo Ljubović
foto: Luka Zeković

Dodali su da su tokom prethodne godine vodili borbu protiv agresivne urbanizacije podnožja brda Ljubović, šta je završeno brisanjem planiranih zgrada i štetom od preko 200 hiljada eura koju je Glavni grad morao da nadoknadi za pripremne radove.

"Upravo da nam se ne bi ponavljale takve katastrofalne greške, gdje je zbog spore i trome reakcije gradonačelnika Ivana Vukovića naš grad oštećen za preko 200 hiljada eura, sada moramo djelovati odmah", ukazali su u podgoričkom odboru Građanskog pokreta URA.

Opštinski odbor Pokreta za promjene pozvao je da se "odmah prestane sa "proždiranjem" Ljubovića".

brdo Ljubović
foto: Luka Zeković

"Apsolutno je nedopustiva devastacije Ljubovića kojoj ovih dana svjedočimo. Kao i barske čemprese, nećemo dati ni naš Ljubović, samo što ćemo ovoga puta jednom za uvijek stati na kraj ovakvom brutalnom nasilju nad prostorom i životnom sredinom. Sve što se radi u ovoj oblasti je protiv svakih načela funkcionisanja zdrave zajednice. Rukovodstvo Ivana Vukovića stalno govori o ozelenjavanju i parkovima, a na ovom primjeru najbolje vidimo kako DPS zapravo vidi stanovnike i Crnu Goru. Interesi tajkuna su na prvom mjestu, a interes građana je anuliran. U ime svih slobodnih ljudi Ivanu Vukoviću poručujemo da ovo neće proći", navodi se u saopštenju OO PzP.