Injac: Rodna ravnopravnost ključni indikator demokratske kulture

Ministarka je ocijenila da i pored očiglednih rezultata, pred svima stoji put koji zahtijeva još veće napore kako bi oružane snage, kao refleksiju jednog društva, učinili ravnopravnijim u svakom pogledu

1869 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Rodna ravnopravnost ključni je indikator demokratske kulture i refleksije društva koje poštuje ljudska prava, kazala je ministarka odbrane Olivera Injac, koja je danas otvorila 13. regionalni sastanak predstavnica i predstavnika mehanizama za rodnu ravnopravnost u ministarstvima odbrane i oružanim snagama na Zapadnom Balkanu.

Injac je istakla, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, postignut uspjeh u okviru regionalnog projekta sa UNDP SEESAC-om, jer sve do sada preduzete aktivnosti, kako je rekla, predstavljaju manje djelove jedne šire slike koja se odnosi na stvaranje nacionalnih okruženja u regionalnom okviru koja su osvješćenija, progresivnija i koja su stvorila izuzetnu saradnju.

Injac je ocijenila da i pored očiglednih rezultata, pred svima stoji put koji zahtijeva još veće napore kako bi oružane snage, kao refleksiju jednog društva, učinili ravnopravnijim u svakom pogledu, posebno imajući u vidu vrlo kompleksnu oblast bezbjednosti i promijenjenu prirodu konflikata.

"Dodala je da je potrebno stvoriti jednake prilike za veću zastupljenost žena kroz dobro upravljanje, čime će se ujedno unaprijediti vrijednosni sistem. Uz zahvalnost na izuzetnoj pomoći UNDP SEESAC-u, donatorima i svim uključenim stranama, ministarka Injac je izrazila uvjerenje da će se regionalna saradnja, ovom dinamikom, nastaviti i ubuduće", navode iz Ministarstva.

i
foto: Ministarstvo odbrane

Na otvaranju su govorili i ambasador Slovačke u Beogradu Fedor Rosocha, generalna direktorica za ljudske resurse, kompetencije i pravne službe, Ministarstva odbrane Norveške Kjersti Cristina Klæboe i Stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori Daniela Gasparikova.

Sastanak se organizuje u okviru druge faze realizacije projekta “Jačanje regionalne saradnje u uključivanju rodne perspektive u reformi sektora bezbjednosti na Zapadnom Balkanu”. Projekat sprovodi UNDP SEESAC u saradnji sa ministarstvima odbrane i oružanim snagama Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Bonus video: