Država ih nije štitila od diskriminacije

Crna Gora treba da plati 6.000 eura Rizu Alkoviću, jer ga nije zaštitila od vjerske i etničke diskriminacije
172 pregleda 1 komentar(a)
Rizo Alković, Foto: Vijesti
Rizo Alković, Foto: Vijesti
Ažurirano: 06.12.2017. 20:17h

Evopski sud za ljudska prava utvrdio je da Crna Gora treba da isplati 6.000 eura Rizu Alkoviću, jer ga nije zaštitila od diskriminacije po osnovu vjerske i etničke pripadnosti i narušavanja privatnog i porodičnog života.

Alković i njegova porodica od 2011. žive u Belgiji, gdje su dobili azil, jer ih država nije zaštitila od komšija koji su ih godinama maltretirale na vjerskoj i nacionalnoj osnovi.

Alkovići su 2011. i zatražili pravdu pred sudom za ljudska prava u Strazburu. “Domaći sudovi su zbog nedostatka dokaza odbacili tužbu Alkovića. Ustavni sud odbacio je njegovu ustavnu žalbu”, stoji u presudi Evropskog suda za ljudska prava.

Dodaje se da je sud utvrdio da je Alkoviću povrijeđeno pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života, zbog čega će mu država isplatiti 6.000 eura odštete i platiti sudske troškove u visini od 5.000.

Sve je počelo 2007. na Bajram, kada su komšije poručile Alkoviću i njegovoj porodici da se u njihovom naselju ne slave islamski vjerski praznici.

Alković je tada tvrdio da mu je više puta prijećeno smrću, između ostalog, i riječima "da će mu se okinuti turska glava i nabiti na kolac". Prije odolaska iz Crne Gore, Alkovići su 24 dana štrajkovali glađu ispred Skupštine i tražili zaštitu od predsjednika Filipa Vujanovića, drugih visokih državnih zvaničnika, te ombudsmana.

Alkovići su pomoć dobili od NVO Inicijativa mladih za ljudska prava, osnivača NVO Građanska alijansa.

Bonus video: