Uskoro masovna imunizacija, Foto: Savo Prelević

Uskoro masovna imunizacija na 138 punktova

Ne zna se koliko se građana vakcinisalo u inostranstvu

"Svim građanima koji su prvu dozu vakcina primili izvan crnogorskog zdravstvenog sistema je omogućeno da drugu dozu dobiju u domovima zdravlja u Crnoj Gori, izuzev za vakcinu ruskog proizvođača kod koje su prva i druga doza različite..."

28439 pregleda 86 reakcija 23 komentar(a)
Uskoro masovna imunizacija, Foto: Savo Prelević
Uskoro masovna imunizacija, Foto: Savo Prelević

Broj osoba u Crnoj Gori koje su vakcinisane protiv koronavirusa potcijenjen je i u statistiku ne ulaze i oni koji su vakcinu primili u inostranstvu, kazali su “Vijestima” iz Ministarstva zdravlja.

Zasad, međutim, nije poznato i koliko iznosi, a iz resora na čijem je čelu Jelena Borovinić Bojović, kazali su da taj broj nije značajan, ali da svakako doprinosi dostizanju kolektivnog imuniteta.

Rekli su i da je svima koji su prvu dozu primili van Crne Gore, omogućeno da drugu dozu prime u nekom od crnogorskih domova zdravlja - osim ako su primili vakcinu ruskog proizvođača.

"Svim građanima koji su prvu dozu vakcina primili izvan crnogorskog zdravstvenog sistema je omogućeno da drugu dozu dobiju u domovima zdravlja u Crnoj Gori, izuzev za vakcinu ruskog proizvođača kod koje su prva i druga doza različite, odnosno koje se isporučuju u paru, te je neophodno da broj datih i isporučenih prvih i drugih Sputnjik V doza bude isti”, pojasnili su iz Ministarstva zdravlja.

vakcinacija
foto: Savo Prelević

Dodaju i da će precizni podaci o broju vakcinisanih izvan Crne Gore biti dostupni kada crnogorski osiguranici dođu po drugu dozu vakcine.

“Te će se iskoristiti prilika da se, prilikom davanja druge doze, u registru nađu i oni vakcinisani izvan Crne Gore. Dakle, trenutni broj vakcinisanih u Crnoj Gori je potcijenjen za određeni broj lica koji su vakcinisani u inostranstvu. Njihov broj, prema neformalnoj komunikaciji i izvorima podataka, nije značajan, ali u svakom slučaju dodatno doprinosi dostizanju kolektivnog imuniteta kod nas”, kazali su “Vijestima” iz resora zdravlja.

Masovna imunizacija na 138 punktova

Direktor Doma zdravlja Podgorica i koordinator domova zdravlja na nivou Crne Gore Danilo Jokić rekao je juče će do petka biti postavljeni svi punktovi za vakcinaciju na teritoriji države i da očekuje da bi masovna vakcinacija mogla da počne sljedeće sedmice.

“Sve zavisi od toga kad će stići velika doza vakcina u Crnu Goru. Očekujemo da masovna vakcinacija započne sljedeće nedjelje. U petak mora biti završena kompletna infrastruktura. Mogu da dam riječ da će sve biti pripremljeno i svi punktovi biće brendirani. Znaćemo u svakoj opštini kada će se vršiti vakcinacija. Biće postavljeno 138 punktova, preko 270 ljekara će raditi tokom dana”, kazao je Jokić “Bojama jutra” na TV “Vijesti”.

Vakcinacija protiv koronavirusa u Crnoj Gori počela je 20. marta, nakon što je u državu stiglo prvih 2.000 doza ruske vakcine Sputnjik V. U međuvremenu, stigle su nove doze ruske, te 30.000 doza kineske vakcine Sinofarm.

vakcinacija
foto: Savo Prelević

Kontingent od 24.000 doza vakcine Astra Zeneka, kroz Kovaks mehanizam, u zemlju je stigao krajem marta i od 1. aprila odvija se nešto masovnija imunizacija.

Iz resora zdravlja nedavno su najavili da bi masovna imunizacija trebalo da krene oko 20. aprila, kada se očekuje dolazak preko 200.000 doza Sinofarm vakcina, nove količine Astra Zeneke i Fajzerove vakcine, kao i 50 hiljada dogovorenih doza Sputnjik V. Kazali su i da je plan da se dnevno vakciniše 5.000 osoba, a da je za postizanje cilja neophodno oko 75 punktova.

Prvu dozu primilo više od 36.000, drugu 10.227 osoba

Prema riječima Jokića, u Podgorici je vakcinisano 15.000 osoba i glavni grad, kako je kazao, prednjači po broju vakcinacija u odnosu na druge gradove u Crnoj Gori.

“U Nikšiću imamo trend stagnacije i svi čekaju neke nove vakcine. Tamo je do sada vakcinisano oko 3.500 građana”, rekao je Jokić.

U glavnom gradu, kako je kazao, vakcinisano je i 1.113 medicinskih radnika, a u toku je revakcinacija starijih osoba.

Jokić
Jokićfoto: Screenshot/TV Vijesti

“Imamo dosta ekipa na terenu. Taj proces će biti završen tokom narednih dana. Neke starije osobe očekuju drugu vakcinu, mi to poštujemo”, rekao je on. Prema podacima sa vebsajta covidodgovor.me, do 12. aprila prvu dozu vakcine primilo je 36.690 osoba, dok je drugu dozu primilo 10.227.

I kad krene masovna imunizacija, kako su rekli ranije iz Ministarstva zdravlja, građanima se preporučuje da se prijave za vakcinu. Kazali su da će postojati raspored vakcinisanja, te da će, kao i do sada, postojati grupe koje su izuzete od zakazivanja, te da će o tome javnost biti obaviještena.

Prijave za vakcinu moguće su putem portala covidodgovor.me i pozivom na broj 1717, koji je besplatan.

Jokić: Zdravstveni radnici znaju šta znači vakcina

Direktor Doma zdravlja Podgorica u emisiji “Boje jutra” rekao je da nema informaciju da medicinki radnici na nekim punktovima savjetuju mlađima od 30 godina da se ne vakcinišu Astra Zeneka vakcinom.

vakcinacija
foto: Savo Prelević

“Na punktovima radi visokoprofesionalni kadar, vjerujem da su svi zdravstveni radnici znaju šta znači vakcina i da ne postoji niko ko može da kaže da ta vakcina nije dobra. Svi smo na istom fonu”, kazao je Jokić.

Otvaranje škola ključno

Otvaranje škola uz strogo poštovanje epidemioloških mjera, od ključnog je značaja za sticanje znanja, ali i mentalno zdravlje i socijalizaciju djece, poručili su iz Unicefa. Tom apelu, pridružile su se poslanice i kopredsjednice Ženskog kluba Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak i Vesna Pavićević.

Bošnjak je kazala da poseban senzibilitet politički autoriteti treba da pokažu prema siromašnoj djeci.

“Koja nisu imala adekvatne uslove ni opremu za pohađanje online nastave, a kojima obrazovanje predstavlja šansu za bijeg od siromaštva”, poručila je ona. Prema globalnom izvještaju Unicefa i Uneskoa, temeljenom na podacima iz 191 zemlje, do sada nije uočena uzročno-posljedična veza između otvaranja škola i širenja koronavirusa.

Iz Unicefa su podsjetili da su i prije epidemije, prema rezultatima međunarodnog PISA testiranja, đaci u Crnoj Gori oko godinu i po školsku godinu bili iza vršnjaka u zemljama članicama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, te kazali da bi nakon skoro jedne godine u kojoj su škole bile zatvorene, taj jaz mogao samo da se produbi, a mladi suoče sa još većim izazovima pronalaženja posla nakon završetka srednje škole.

Preporučujemo za Vas