Četrdeset dvije godine od najrazornijeg zemljotresa u Crnoj Gori

Tog nedjeljnog jutra, tačno u 7:19:50, potresla se zemlja od Herceg Novog do Ulcinja, seizmografi su zabilježili udar jačine devet stepeni Merkalijeve skale u epicentru

13092 pregleda 174 reakcija 22 komentar(a)
Srušeni hotel Agava, Foto: Privatna Arhiva/Anto Baković
Srušeni hotel Agava, Foto: Privatna Arhiva/Anto Baković

Crna Gora obilježava 42 godine od najrazornijeg zemljotresa, koji je na današnji dan 1979. pogodio našu zemlju.

Tog nedjeljnog jutra, tačno u 7:19:50, potresla se zemlja od Herceg Novog do Ulcinja, seizmografi su zabilježili udar jačine devet stepeni Merkalijeve skale u epicentru, koji nije bio u jednoj, već u cijelom nizu tačaka na liniji granica sa Albanijom pa do Herceg Novog. Zarište potresa bilo je na dubini od 30 kilometara, zbog čega se tako žestoko i osjetio u cijeloj Crnoj Gori, a snažni odjeci doprli su čak i do najudaljenijih tačaka ondašnje SFRJ.

Život je izgubila 101 osoba, a više od hiljadu je povrijeđeno - među njima 159 teško.

Stručnjaci su procijenili da su nanijete štete iznosile oko 70 milijardi i 675 miliona dinara - 4,5 puta veće od cjelokupnog godišnjeg nacionalnog dohotka, a njihova sanacija trajala je duže od decenije.

Vijest o katastrofi, u svijet je uz pomoć radio amatera od novinara prvi poslao tadašnji dopisnik “Politike “iz Bara, Božidar Boško Milošević.

Zemljotres je izazvao podjednako velika razaranja na širokom prostoru, teško je stradalo preko 250 naseljenih mjesta širom primorja, a i gotovo sve što je ljudska ruka stvorila u njegovom zaleđu.

Bonus video: