Specijalna bolnica Ars Medica – Tretman post-COVID pacijenata

Specijalna bolnica Ars Medica nudi pacijentima mogućnost praćenja i liječenja post-covid patologija, uz kompletnu laboratorijsku dijagnostiku i preglede na odjeljenjima interne medicine i kardiologije, pulmologije, radiologije i hirurgije

18116 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ars Medica
Foto: Ars Medica

Oporavak od COVID-19 infekcije može biti dug i težak uz javljanje pojedinih simptoma poput lakog zamora, nedostatka daha i iscrpljenosti kod pacijenata koji su preboljeli infekciju. Simptomi mogu da potraju duži vremenski period nakon infekcije, a pacijenti sve češće traže savjete od ljekara kako bi sa istim mogli da se izbore i da se vrate svakodnevnim aktivnostima.

Specijalna bolnica Ars Medica nudi pacijentima mogućnost praćenja i liječenja post-covid patologija, uz kompletnu laboratorijsku dijagnostiku (PCR testovi na 5 sojeva virusa, brzi PCR testovi (90min), brzi antigenski testovi, testovi na antitijela), kao i preglede na odjeljenjima interne medicine i kardiologije, pulmologije, radiologije i hirurgije.

Specijalna bolnica Ars Medica –  Praćenje i liječenje post-COVID pacijenata
Specijalna bolnica Ars Medica – Praćenje i liječenje post-COVID pacijenatafoto: Ars Medica

Laboratorija

Provjera statusa antitijela, koja nastaju kao posljedica odgovora organizma na infekciju, se preporučuje pacijentima koji su prebolovali COVID-19, kao i pacijentima koji su primili vakcinu protiv SARS-CoV-2. Da bi se antitijela mogla mjeriti, neophodno je da od kontakta sa virusom prođe nekoliko dana do nekoliko nedelja – što zavisi od imunog sistema samog pacijenta.

Klinika za radiologiju i pulmologiju

COVID-19 je multisistemska bolest koja dominantno utiče na respiratorni sistem. Prof. dr Danko Živković, specijalista pneumofiziologije u Specijalnoj bolnici Ars Medica ukazuje na učestalost fibroznih promjena na plućima koje nastaju kao posljedica COVID-19 infekcije, a koje treba na vrijeme liječiti kako bi se spriječile trajne posljedice.

Specijalna bolnica Ars Medica – Pulmologija i RTG dijagnostika
Specijalna bolnica Ars Medica – Pulmologija i RTG dijagnostikafoto: Ars Medica

RTG snimanje pluća i grudnog koša ima veliki značaj u postavljanju dijagnoze COVID-19 infekcije, praćenju efikasnosti terapije i otkrivanju posljedica koje mogu ostati na plućima nakon preležane infekcije. Na RTG snimcima pluća treba utvrditi da li su se razvili ožiljci odnosno zamjena oštećenog plućnog tkiva nefukcionalnim ožiljcima (fibroza pluća) kao posljedica infekcije. Fibroza pluća je neizlječiva bolest i ostavlja trajne ožiljke na plućima. Napredovanje ove bolesti je moguće usporiti ako se na vrijeme otkrije. RTG kontrola pluća je zato vrlo važna u cilju ranog otkrivanja fibroze pluća kod post-COVID pacijenta objašnjava dr Vasilije Đurašković, specijalista digestivne radiologije.

Specijalna bolnica Ars Medica - Radiologija
Specijalna bolnica Ars Medica - Radiologijafoto: Ars Medica

Klinika za kardiologiju

Pored značajnog uticaja na respiratorni sistem, COVID-19 infekcija može da utiče i na kardiovaskularni sistem, pa se komplikacije mogu ispoljiti u vidu perikarditisa, miokarditisa i različitih poremećaja ritma koji mogu biti otkriveni prilikom redovnog kardiološkog pregleda. Zapažena je povećana sklonost ka razvoju tromboza kao i povećana učestalost infarkta miokarda nakon infekcije objašnjava dr Andrijana Mirković Kostić, specijalista interne medicine i kardiologije. Redovni kardiološki pregledi se preporučuju svim pacijentima koji su preležali COVID-19.

Klinika za hirurgiju

Odjeljenje grudne hirurgije Specijalne bolnice Ars Medica nudi mogućnost hirurškog liječenja najkomplikovanijih patologija respiratornog sistema. Hirurška bolnica, predvođena dr Miodragom Carom Pavličićem, se sastoji od operacionog i ambulantnog bloka kao i apartmanskog kompleksa sa recepcijom i 24h njegom za pacijente koji se oporavljaju od respiratornih bolesti.

Specijalna bolnica Ars Medica – Odjeljenje hirurgije
Specijalna bolnica Ars Medica – Odjeljenje hirurgijefoto: Ars Medica

Kompletna laboratorijska dijagnostika (PCR testovi na 5 sojeva virusa, brzi PCR testovi (90min), brzi antigenski testovi, testovi na antitijela) u laboratoriji Specijalne bolnice Ars Medica se može zakazati pozivom na broj 020/227-777. Pregledi na odjeljenjima interne medicine i kardiologije, pulmologije, radiologije i hirurgije se mogu zakazati pozivom na broj 020/227-224.

Više informacija možete naći na www.arsmedica.me ili Facebook i Instagram stranicama.