"svaki deseti građanin cetinja je vakcinisan"

Kašćelan: Svi koji se nisu vakcinisali da učine to što prije

"Uvjeren da će građani Cetinja pokazati odgovornost prema sebi i drugima i odazvati se masovnoj vakcinaciji, koja bi trebalo da započne narednih dana"

2954 pregleda 5 komentar(a)
Aleksandar Kašćelan, Foto: Prijestonica Cetinje
Aleksandar Kašćelan, Foto: Prijestonica Cetinje

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan primio je danas prvu dozu vakcine protiv koronavirusa i pozvao građane da slijede njegov primjer.

„Više od 23% građana i građanki Cetinja je do sada bilo inficirano koronavirusom. Od juna 2020. godine, kada je registrovan prvi smrtni slučaj na Cetinju, izgubili smo 64 člana naše zajednice - očeve i majke, braću i sestre, najbliže rođake, prijatelje i saradnike. Uslijed pandemije naša privreda je pod ogromnim pritiskom, ali najveću cijenu plaćaju građani. Pozivam zato sve koji se nijesu vakcinisali da to učine što prije“, kazao je Kašćelan.

On je kazao da je uvjeren da će građani Cetinja pokazati odgovornost prema sebi i drugima i odazvati se masovnoj vakcinaciji, koja bi trebalo da započne narednih dana.

„Svaki deseti građanin Cetinja je vakcinisan, što je bolji procenat od državnog prosjeka, prema kojem je 6% građana Crne Gore primilo vakcinu“, kazao je Kašćelan i dodao da će Dom zdravlja Cetinje organizovati masovnu vakcinaciju u prostorijama Organizacije Crvenog krsta Prijestonice, te da su prostorije već spremne.

U saopštenju se takođe navodi da je Kašćelan nakon imunizacije vakcinom Astra Zeneca, predsjedavao sjednicom Operativnog štaba Prijestonice Cetinje za borbu protiv zarazne bolesti COVID-19, na kojoj je konstatovano da je epidemiološka situacija u gradu znatno bolja u odnosu na prethodni period.

„Za prvih 14 dana marta imali smo 294 oboljela i deset umrlih, a za 14 dana aprila 88 oboljelih i pet umrlih, što je pad za više od 70 odsto“, istakao je Kašćelan.

Prema podacima Doma zdravlja Cetinje, za 15 dana aprila, u kovid ambulanti te zdravstvene ustanove obrađena su 594 pacijenta. Testirano ih je 308, od kojih je njih 59 bilo pozitivno na koronavirus. Hospitalizovano je devet pacijenata.

U Domu zdravlja prvu dozu vakcine primilo je 1.328 građana, a drugu njih 456.

Navode da je na kovid odjeljenje Opšte bolnice „Danilo I“ za 15 dana aprila primljeno 20 pacijenata, a 11 ih je otpušteno. Obavljeno je 119 testiranja na novi koronavirus, od čega je nalaz 17 testova bio pozitivan. U ovoj ustanovi obavljeno je 86 imunizacija, a trenutno je hospitalizovano 13 inficiranih koronavirusom.

"Komunalna policija, Odjeljenje bezbjednosti Cetinje, Tržišna i inspekcija rada imali su ukupno 507 inspekcijskih kontrola, od čega 120 zajedničkih u toku kojih su utvrđene četiri nepravilnosti i napisano pet prekršajnih naloga, ukupne vrijednosti tri hiljade eura", kazali su oni.

Takođe, Odjeljenje bezbjednosti Cetinje imalo je 236 inspekcijskih pregleda, Komunalna policija 98, Tržišna inspekcija 33, a Inspekcija rada 20 pregleda.

"Službenici OB Cetinje su u saradnji sa Turističkom inspekcijom Komunalne policije obavili 40 kontrola ugostiteljskih objekata i u jednom evidentirali kršenje mjera koje je propisalo Ministarstvo zdravlja. Protiv vlasnika tog objekta podnesena je krivična prijava", ističu iz kancelarije gradonačelnika.

"Kontrolisane su i 94 osobe koje su se nalazile u samoizolaciji, dok su pojačanu kontrolu obavljali na dionici magistralnog puta Podgorica-Cetinje-Budva. U toku tih aktivnosti kontrolisano je 1.225 osoba, a 925 je upozoreno. U tom poslu, kako je konstatovano, policiji je od pomoći bilo zatvaranje Belvederske ulice i saobraćajnice koja prolazi kroz naselje Crna greda, koje su sa popuštanjem mjera otvorene u ponedjeljak, 12. aprila", rekli su.

Za 15 dana aprila službenici OB Cetinje podnijeli su dvije krivične prijave protiv tri osobe zbog kršenja mjera Ministarstva zdravlja, a kako kažu, komunalna policija upozorila je 97 osoba na obavezu nošenja zaštitne maske i održavanja fizičke distance. Kontrolisana su i dva vozila za sopstvene potrebe i osam taksi vozila.

Preporučujemo za Vas