napadnut krajem marta u podgorici

DPNCG traži procjenu bezbjednosti urednika Monitora

Iz DPNCG ističu da se Kočan osjeća ugroženo, te da postoji velika bojazan za njegovu porodicu i njega lično, čemu svjedoči višestruka osuđivanost osumnjičenog napadača

6372 pregleda 6 komentar(a)
Kočan, Foto: Boris Pejović
Kočan, Foto: Boris Pejović

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) zatražilo je od Uprave policije i Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija da izvrši procjenu bezbjednosti urednika nedjeljnika Monitor Esada Kočana, zbog napada koji se dogodio krajem marta, kada je, ispred zgrade u kojoj živi u Podgorici, na njega nasrnula njemu nepoznata osoba, upućujući mu uvrjedjljive i prijeteće riječi.

Podsjećaju da je osumnjičeni u izjavi nadležnim organima negirao napad, tvrdeći da je on zapravo žrtva. U DPNCG smatraju da se radi o opasnoj zamjeni teza, pa su pozvali institucije da rasvijetle cijelu pozadinu događaja.

Naglasili su da se Kočan osjeća ugroženo, te da postoji velika bojazan za njegovu porodicu i njega lično, čemu svjedoči višestruka osuđivanost osumnjičenog napadača.

To je, podsjećaju iz DPNCG, ranije konstatovano i na pres konferenciji u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), održanoj nakon sjednice Komisije za praćenje istraga napada na novinare i njihovu imovinu, a državni sekretar u MUP-u Zoran Miljanić upoznao je javnost sa podacima iz kaznene evidencije koji se odnose na osumnjičenog napadača.

“Ja ću vam pročitati iz kaznenih evidencija Crne Gore i država Evrope, kakva tempirana bomba je šetala našim ulicama: Ubistvo u pokušaju, zatvor dvije godine i šest mjeseci 2014. godine; zatim 2004. godine švajcarski Porotni sud, zatvor 11 godina i šest mjeseci; Viši sud Podgorica, 2001. godine, zatvor tri godine i šest mjeseci; Osnovni sud u Podgorici, 1999. godine zatvor jedna godina i sedam mjeseci, Viši sud Podgorica, 1998. godine, zatvor četiri godine – ovo su sve pravosnažne presude”, kazao je Miljanić.

Da je Kočana napao čovjek sa kriminalnom prošlošću, koji je veći dio života proveo u zatvoru zbog nasilničkih djela istakao je i predsjednik Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama napada na novinare Mihailo Jovović, dodaju iz DPNCG.

Nadležni i dalje nisu upoznati sa motivom napada.

Iz DPNCG su poručili da će nastaviti da insistiraju da se što prije otkriju motivi napada na urednika Monitora, kao i na ostale novinarke i novinare koji su u prethodnom periodu bili žrtve napada, te zahtijevati da se odgovorni počinioci najstrože kazne.