Osnivanje ZTS značajna podrška bilateralnim programima

Ministar Pejović je izrazio zadovoljstvo povodom podrške uspješnom sprovođenju dva programa prekogranične saradnje, u okviru kojih je, kroz prve pozive korisnicima, već dostupno približno pet miliona eura
0 komentar(a)
Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Ažurirano: 06.12.2017. 16:17h

Osnivanje Zajedničkog tehničkog sekretarijata (ZTS) za programe prekogranične saradnje Crna Gora-Kosovo i Crna Gora-Albanija 2014-2020, sa sjedištem u Podgorici, pokazalo se kao značajna podrška sprovođenju tih bilateralnih programa.

To je, kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova (MEP), ocijenjeno na radnom sastanku ministra evropskih poslova, Aleksandra Andrije Pejovića i njegovih saradnika sa šeficom Zajedničkog sekretarijata, Sanjom Todorović i njenim timom.

“Sagovornici su se saglasili da su brojne aktivnosti ZTS-a, koje uključuju informativne događaje, obuke i forume za traženje projektnih partnera, znatno osnažile kapacitete korisnika i potencijalnih podnosilaca predloga, i time doprinijele efikasnijem privlačenju raspoloživih sredstava i pripremi kvalitetnijih projekata”, kaže se u saopštenju.

Pejović je, kako se navodi, izrazio zadovoljstvo povodom podrške uspješnom sprovođenju dva bilateralna programa, u okviru kojih je, kroz prve pozive korisnicima, već dostupno približno pet miliona eura.

"Zajedničkim radom MEP-a, Ministarstva finansija i Sekretarijata se omogućilo da ovi programi budu najnapredniji u regiji", ocijenio je Pejović.

On je, kako je saopšteno, iznio očekivanje da će u predstojećem periodu biti i više kvalitetnih projekata u oblasti zapošljavanja, zaštite životne sredine i podsticanja turizma, koji mogu doprinijeti dodatnom razvoju programskog područja.

Todorović je podsjetila da je Sekretarijat uspostavljen u januaru 2016. godine, i da predstavlja prvi takav Sekretarijat za bilateralne programe u regionu.

“Budući da je Crnoj Gori povjereno da u okviru ova dva programa prekogranične saradnje indirektno upravlja sredstvima EU, funkcija Sekretarijata podrazumijeva odgovornije djelovanje u smislu intenzivnije saradnje sa projektnim korisnicima iz tri zemlje, kako bi se dodatno unaprijedio proces realizacije predviđenih aktivnosti”, kaže se u saopštenju.

Bonus video: