Plan krojili po mjeri investitora

Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice u februaru 2015. sklopila ugovor sa UTIP “Crna Gora” i obavezala se da će da sprovede postupak javne nabavke za izbor najpovoljnije ponude za izradu planske dokumentacije, a ta firma da će uplati 6.000 eura

35404 pregleda 361 reakcija 45 komentar(a)
Kako kompleks i okolina sada izgledaju, Foto: Facebook
Kako kompleks i okolina sada izgledaju, Foto: Facebook

Izradu plana detaljno-urbanističkog plana (DUP) “Pobrežje Zona G”- izmjene i dopune u Podgorici, kojim je predviđena izgradnja dvije ulice sa parkingom zbog čega se sada ruši dio brda Ljubović, građani protestuju, sa šest hiljada eura finansirala je kompanija UTIP “Crna Gora” Žarka Burića.

Građani, ekološki aktivisti tokom jučerašnjeg protesta zaustavili su bagere na Ljuboviću, uz poruku da će nastaviti sa okupljanjem dok radovi i definitivno ne budu stopirani.

Burić je vlasnik “Normal company” koja ispod Ljubovića na mjestu nekadašnjeg istoimenog hotela sada gradi stambeno-poslovnu zgradu.

Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice u februaru 2015. sklopila je 6.000 eura vrijedan Ugovor za izradu planske dokumentacije za taj dio grada, sa konzorcijumom “Winsoft”, CAU - Centar za arhitekturu i urbanizam “Studio Synthesis arhitecture-design”, “Simes inženjering” i “Sami inženjering”.

Istog mjeseca sklopljen je ugovor sa UTIP “Crna Gora”, kojim se Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice obavezuje da snosi troškove i sprovede postupak javne nabavke za izbor najpovoljnije ponude za izradu planske dokumentacije, a Burićeva firma da uplati 6.000 eura na račun Agencije.

Kompleks prema planskoj dokumentaciji
Kompleks prema planskoj dokumentaciji foto: Facebook

Iz Glavnog grada “Vijestima” su juče kazali da je Odluka o izradi izmjena i dopuna DUP-a “Pobrežje-zona G” donesena 17. septembra 2014, saglasno odredbama Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata.

“Finansiranje i ugovaranje izrade ovog plana je u potpunosti izvršeno u skladu sa pomenutim zakonom”, navodi se u odgovorima iz PG biroa.

Okupljeni građani juče su se popeli na Ljubović, stali ispred bagera i zamolili radnike da prekinu sa radovima, kazali da ih razumiju, ali i poručili da ih građani Podgorice plaćaju.

“Građani Podgorice su vlasnici Ljubovića, nije ni gradonačelnik, ni ‘Normal kompani’, Šteta je velika napravljena, ali smo spriječili veću”, poručio je jedan od okupljenih.

brdo Ljubović
foto: Borko Ždero

Mještanin Zabjela Goran Pajović rekao je da je sramota šta se radi sa Ljubovićem, ali da neće dozvoliti “zločin protiv prirode”.

Ivan Mandić rekao je da je došao na protest sa namjerom da se pokaže da narod ima svijest, koja je bila dugo uspavana, ali ovim devastacijama, kako je rekao, pokazalo se da je ima.

“Ljudi su jednostavno svjesni toga šta se radi. Ovaj naš glas jednostavno znači, svijest je živa i treba da pokrenemo lavinu ljudi, koji treba da se pitaju za svoj grad”, naveo je Mandić.

On je istakao da je rušenje Ljubovića jedno od posljednjih zala, koja mogu da se dese.

“Ovo je jedan od dva namjenska parka, koja su ranije napravljena, a sada ih rušimo, kao da nema gdje više da se grad širi”, kazao je Mandić.

brdo Ljubović
foto: Borko Ždero

Protest građana najavljen je i za danas, a jučerašnjim okupljanjem prekršene su mjere protiv koronavirusa.

Izgradnja dvije saobraćajnice na državnom zemljištu planirano je da bude završena u avgustu. Izvođač radova je kompanija “Avio petrol”, a ugovor je vrijedan 519.209 eura.

Iz Glavnog grada “Vijestima” su ranije saopštili da “se u dijelu brda Ljubović izvode radovi na izgradnji saobraćajnice u dijelu važećeg DUP “Pobrežje Zona G”, radnog naziva, dio “ulice 1” i “ulica 2” sa pratećom infrastrukturom.

“Radovi podrazumijevaju izgradnju saobraćajnice dužine 350 metara, javnu rasvjetu, vodovod, atmosfersku i tk kanalizaciju, armirano-betonske zidove, 50 parking mjesta i pejzažno uređenje sa 68 sadnica kamfora i liriodendron tulifera”, dodali su iz Glavnog grada.

U tekstu DUP-a “Pobrežje - Zona G”, u poglavlju “Stanje životne sredine”, piše da “rezultati monitoringa o stanju segmenata životne sredine koje sprovodi Agencija za zaštitu životne sredine i druge specijalizovane državne instutucije ukazuju da je životna sredina dijelom zagađena”.

“Aerozagađenje je zastupljeno jer područje zahvata plana opterećuje saobraćajna infrastruktura. Pozitivan uticaj ima brdo Ljubović koje dijelom neutrališe pomenuta zagađenja”, piše u tom dokumentu.

Piše i da je postojeći stepen ozelenjenosti područja DUP-a nizak. “Unutar blokova su prisutni zasadi četinara (uglavnom čempresi), dok su drvoredne sadnice većinom platani. Teren je ravan, sa zelenilom koje se ne održava, niti se primjenjuju mjere uzgoja. Postojeći zeleni fond je u izuzetno lošem stanju, naročito unutar stambenih blokova i školskih dvorišta. Najveći broj stabala se nalazi na prostoru streljane i hotela ‘City’ i čini prirodnu vezu sa zelenim zasadima na brdu Ljubović u zaleđini”, piše u dokumentu.

Bonus video: