Borovinić Bojović: U PG i DG dozvoljen rad škola, teretana, kladionica, međugradski saobraćaj

Konferenciju za medije ste mogli pratiti uživo na Portalu Vijesti i Televiziji

96598 pregleda 431 reakcija 121 komentar(a)
Borovinić Bojović, Foto: Vlada Crne Gore
Borovinić Bojović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 16.04.2021. 17:04h

U Crnoj Gori od sjutra će biti zabranjen izlazak iz objekta stanovanja od ponoći do pet sati, a ugostiteljski objekti radiće do 23 sata, predviđeno je novim epidemiološkim mjerama.

Nove protivepidemijske mjere biće predstavljene su danas na pres konferenciji Ministarstva zdravlja, Kliničkog centra Crne Gore i Instituta za javno zdravlje.

Na konferenciji se analizirala i trenutna epidemiološka situacija u zemlji, izazvana pandemijom koronavirusa.

Na konferenciji su govorili ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, direktor Doma zdravlja Podgorica Danilo Jokić, direktor Interne klinike KCCG Đorđe Krnjević, i epidemiološkinja u Institutu za javno zdravlje Radica Raičević.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, na konferenciji za novinare resora na čijem je čelu, Kliničkog centra i Instituta za javno zdravlje, saopštila je da je zabrana muzike i dalje na snazi.

“Uz mogućnost da, ukoliko se ovakav trend nastavi sljedeće sedmice, korigujemo i ovu mjeru. Dozvoljena su samo sjedeća mjesta, ali ne i šankovi i mjesta za stajanje”, navela je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da će marketi, supermarketi i hipermarketi, prodavnice obuće, odjeće, kozmetički i frizerski saloni raditi od sedam do 22 sata.

“Ustanove obrazovanja i kulture radiće do 22 sata, a ne do 18 sati, kako je bilo definisano prethodnim mjerama. Dostava hrane biće moguća do ponoći u cijeloj Crnoj Gori”, dodala je Borovinić Bojović.

Ona je rekla da su Podgorica i Danilovgrad ušli u kategoriju opština u kojima je četrnaestodnevna incidencija novih slučajeva koronavirusa na 100 hiljada stanovnika manja od 800.

Borovinić Bojović je navela da je u Podgorici i Danilovgradu u vrtićima, školama i fakultetima, koji su bili zatvoreni, dozvoljeno pohađanje nastave od ponedjeljka do 23. aprila.

“U Podgorici i Danilovgradu rad dječjih igraonica takođe je dozvoljen od sedam do 20 sati, a rad fitnes centara i teretana biće dozvoljen do 22”, rekla je Borovinić Bojović.

Kladionice će, kako je navela, u tim gradovima raditi do 22 sata.

“Ugostiteljski objekti u Podgorici i Danilovgradu mogu da rade u punom kapacitetu, i vani i unutra, do četiri osobe za stolom, dozvoljena su samo sjedeća mjesta, ali ne i šankovi i mjesta za stajanje”, navela je Borovinić Bojović.

Kako je kazala, privredna društva i preduzenici u Podgorici i Danilovgradu koji se bave trgovinom na malo - tržni centri, štandovi, tezge radiće od sedam do 22 sata.

“Međugradski saobraćaj u ovim opštinama, kao i u svim koje imaju ispod 800 14-dnevnu incidenciju, će biti dozvoljen”, navela je Borovinić Bojović.

Iste mjere koje će se od ponedjeljka do 23. aprila primjenjivati u Podgorici i Danilovgradu, od ranije važe za Plav, Gusinje, Petnjicu, Herceg Novi, Žabljak, Tivat, Kotor, Plužine, Budvu, Tuzi, Rožaje, Bar, Ulcinj, Bijelo Polje i Cetinje.

Organizovanje zabavnih i rekreativnih aktivnosti za djecu i odrasle na otvorenim javnim mjestima (luna park, panoramski točak i slično) i dalje su zabranjeni.

Zabrana međugradskog saobraćaja za vikend, u cijeloj Crnoj Gori, je i dalje na snazi.

Epidemiološke mjere će biti na snazi od sjutra do 23. aprila

Direktor Doma zdravlja Podgorica Danilo Jokić je predstavio plan za masovnu imunizaciju širom Crne Gore.

Borovinić Bojović je kazala da se započinanjem masovne vakcinacije mijenja struktura prioritetnih grupa odnoso poziva na vakcinaciju i da že o tome obavijestiti javnost.

Ona je kazala da su dvojezične potvrde za imunizaciju gotove i da će svi koji su došči da se vakcinišu moći da ih podignu.

Kazala je da će se oni koji su već vakcinisani moći da ih podignu kod izabranog doktora ili na mjestu vakcinacije.

Ministarka zdravlja je kazala da će se potruditi da pojednostave ulazak turista u Crnu Goru.

"Preporuka će biti javno objavljena u narednih nekoliko dana. Ali vodeći se indikatorima i epidemijskom situacijom potrudićemo se da pojednostavimo ulazak turista u Crnu Goru. Da li će biti potrebna potvrda o vakcinaciji ili PCR ili brzi antigenski test brzo ćemo obavijestiti javnost. Potrudićemo se da pojednostavimo ulaz u našu zemlju ali i da sačuvamo zdravlje naših i svih građana koji žele da nas posjete'', kazala je Borovinić Bojović.

Borovinić Bojović je kazala da se 25.000 AstraZeneka kroz Covax program vakcina očekuju početkom maja, a da že ostalih 40.000 u dogledno vrijeme biti upućene u Crnu Goru.

Kazala je i da se neće kasniti sa revakcinom za AstraZeneku.

Borovinić Bojović je rekla da što se tiče kineskih vakcina, neće izaći iz najavljenog okvira.

"Zbog transporta i velikog kontingenta može od strane kineskog proizvođača doći do pomjeranja od par dana. Želim da se zahvalim Ambasadi Kine, i imamo uvjerenja da će taj veliki kontingent stići u posljednjoj nedjelji aprila. Saim tim ćemo vakcinaciju započeti od tri do pet dana od pristizanja, jer je to vremenski period da bi se vakcine čekirale'', kazala je Borovnić Bojović.

Krnjević: U KCCG 137 pacijenata, četiri na respiratoru

Direktor Interne klinike Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Đorđe Krnjević rekao da je u toj zdravstvenoj ustanovi ukupno hospitalizovano 137 pacijenata, od kojih su četiri na respiratoru, a 17 na neinvazivnom modu ventilacije.

On je kazao da je u KCCG 68 kovid pacijenata životno ugroženo.

Krnjević je kazao da je na Internoj klinici hospitalizovan 81 pacijent, a na Infektivnoj 48.

„U Institutu za bolesti djece ima jedan kovid pozitivan pacijent, na neurohirurgiji dva pacijenta i po jedan na Klinici za bolesti srca, urologiji, na neurologiju, onkologiji i ortpediji“, dodao je Krnjević.

On je istakao da je ukupan broj hospitalizovanih pacijenata u KCCG manji nego što je to bilo prije sedam dana.

Kako je rekao Krnjević, ono što zabrinjava jeste sve veći slučaj tih teških kliničkih slika kod kovid pozitivnih pacijenata.

Jokić: Ostalo nam je svega još dva tri dana rada kako bi završili brendiranje i svih 139 punktova će biti spremno za početak masovne vakcinacije

Direktor Doma zdravlja Podgorica Danilo Jokić je rekao da je međuresorni tim za uspostavljenje infrastrukture za sprovođenje vakcinacije u završnoj fazi plana svojih aktivnosti.

"Ostalo nam je svega još dva tri dana rada kako bi završili brendiranje i svih 139 punktova će biti spremno za početak masovne vakcinacije", naveo je Jokić.

Prema njegovim riječima, glavna ideja Ministarstva zdravlja je bila da se na punktovima za masovnu vakcinaciju smanji broj zdravstvenog kadra.

Odgovarajući na pitanje novinara o gužvama i čekanju ispred domova zdravlja, Jokić je naveo da je rekonstrukcija rada u kovid sistemu u Glavnom gradu u toku.

"Vjerujem da ćemo već od 26. aprila preći na novi sistem kovid rada. Novi call centar na Starom aerodormu imaće sedam linija. Na taj način ćemo rasteretiti kompletan proces rada", kazao je Jokić.

Raičević saopštila novi presjek stanja i epidemiološku situaciju

Epidemiološkinja u Institutu za javno zdravlje Radica Raičević saopštila je novi presjek stanja što se tiče novozaraženih i umrlih od koronavirusa.

Raičević je kazala da se nastavlja trend i da imamo pad broja novooboljelih.

Raičević
Raičevićfoto: Vlada Crne Gore

Raičević je kazala da imamo ohrabrujuće podatke naročito unazad dvije, tri sedmice i da je manji broj novooboljelih i da je samanjen btoj osiguranika koji traže zdravstvenu pomoć.

Ona je rekla da je od 1. januara do 15. aprila vakcinisano 50.809 osoba, od čega prvom dozom 37.519, a drugom dozom 13.290.

Konferenciju za medije mogli ste pratiti uživo na našem portalu i na Televiziji Vijesti.

Bonus video: