Nikšić: Volonteri čistili Trebjesu

„Raduje nas veliki odziv naših sugrađana, nevladinih organizacija, a posebno djece koju su roditelji doveli kako bi im na praktičnom primjeru pokazali značaj park šume Trebjesa, ali i šta je to biti ekološki odgovoran građanin“

2421 pregleda 129 reakcija 8 komentar(a)
park šuma Trebjesa, Foto: NVU PUTEVI PREDAKA
park šuma Trebjesa, Foto: NVU PUTEVI PREDAKA

NVU „Putevima predaka“ iz Nikšića, uz podršku lokalne turističke organizacije, organizovalo je akciju čišćenja park šume Trebjesa. Prema riječima Ane Petrović Njegoš, direktorice „Puteva predaka“, akcija, druga po redu, organizovana je u sklopu projekta „Pošumimo Trebjesu“.

„Raduje nas veliki odziv naših sugrađana, nevladinih organizacija, a posebno djece koju su roditelji doveli kako bi im na praktičnom primjeru pokazali značaj park šume Trebjesa, ali i šta je to biti ekološki odgovoran građanin“, kazala je Petrović Njegoš.

Kako je istakla za samo pola sata akcije prikupili su preko 300 kilograma smeća, tako da samo mogu da zamisle koliko se, nažalost smeća nalazi u Trebjesi.

„Da bi se očistila pluća grada ili Trebjesa bitna je sinergija, kako organizacija i institucija, tako i svih pojedinaca. Moram pohvaliti ekopatriotizam tri djevojke koje su pokrenule talas ove pozitivne eko energije u našem gradu i to je pokazatelj koliko pojedinci mogu da porade na stvaranju i kreiranju neke dobre svijesti kod svh sugrađana. Mi oduvijek pričamo o turističkim potencijalima, o prirodnim ljepotama našeg grada, ali potpuno zapostavljamo to što mi kao građani Nikšića utičemo na to da ta priroda ne izgleda tako lijepo kao što bi trebala da izgleda“, kazao je direktor TO Nikšić, Boris Muratović.

Istakao je da će tokom ove godine TO biti pokretač ekoloških akcija, koje su dio njihovih programskih aktivnosti.

U sklopu projekta „Pošumimo Trebjesu” NVU „Putevi predaka“ je u Trebjesi posadilo oko 4.000 novih stabala, a, iako je projekat pri kraju, namjeravaju da nastave sa aktivnostima kako bi taj lokalitet revitalizovali i sačuvali.

„Krenućemo sa kampanjom 'Posadi drvo za zeleni ekološki Nikšić'. Predstojeći projekat će se sastojati u pošumljavanju Trebjese u južnom i sjevernom dijelu gdje su bili požari. Nadamo se i da ćemo uspjeti da obezbijedimo za dvorišta svake osnovne škole i vrtića u Nikšiću po stablo kedra, lipe i breze“, kazala je Petrović Njegoš.

Akciju čišćenja Trebjese organizovao je i pokret Ekopatriotizam, koji je već nekoliko akcija uspješno realizovao, tako da je Trebjesa ovih dana „okupirana“ volonterima koji imaju za cilj da pluća grada ponovo „prodišu“.

Bonus video: