Ubijen srndać u NP Durmitor: Jedan osumnjičeni uhapšen, drugi pobjegao

"JPNPCG je odlučno u svojoj namjeri da nezakonitim aktivnostima, a posebno krivolovu i devastaciji najvrijednijeg prirodnog i kulturnog bogatstva, stane na kraj"

55580 pregleda 311 reakcija 58 komentar(a)
Oduzeto oružje, Foto: JPNPCG
Oduzeto oružje, Foto: JPNPCG
Ažurirano: 16.04.2021. 22:31h

Nadzornici Službe zaštite Nacionalnog parka (NP) Durmitor danas su u akciji i potjeri na lokalitetu Šiplje, na lijevoj strani kanjona Tare, uhvatili u krivolovu jednu osobu, dok je druga uspjela da pobjegne, saopšteno je iz Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore (JPNPCG).

U saopštenju se dodaje da je "Vladan Novaković iz Podgorice odstrijelio srndaća".

Iz Uprave policije je saopšteno da je osumnjičeni uhapšen.

U saopštenju JPNPCG se navodi da su prilikom obilaska terena nadzornici primijetili dvije naoružane osobe, koje su na njihova upozoranje odbila da stanu.

"U akciji koja je uslijedila nadzornici su uspjeli da zaustave jedno lice, kod koga su zatekli lovački karabin sa snajperom, dok je u torbi pronađena glava ubijenog srndaća. O ovom događaju odmah je obaviještena Policijska stanica na Žabljaku, koja je blagovremeno reagovala, identifikovala lice i utvrdila da se radi o Vladanu Novakoviću iz Podgorice. Napominjemo da je Novaković 2017. godine pravnosnažno osuđen za krivolov u zoni NP Durmitor", piše u saopštenju JPNPCG.

U saopštenju se dodaje da je kasnijom pretragom terena pronađeno i mjesto odstrijela srndaća, dok su na lokalitetu iznad Šiplja pronađena dva džipa koja pripadaju Novakoviću i NN licu koje je uspjelo prilikom akcije da pobjegne.

"Policija je preduzela dalje aktivnosti u skladu sa svojim nadležnostima. JPNPCG je odlučno u svojoj namjeri da nezakonitim aktivnostima, a posebno krivolovu i devastaciji najvrijednijeg prirodnog i kulturnog bogatstva, stane na kraj. U toj namjeri potrebna nam je podrška svih nadležnih državnih organa - sudova, tužilaštva, policije, inspekcijskih službi, kao i savjesnih građana koji neće tolerisati i žmuriti na slučajeve uništavanja prirodnog bogatstva Crne Gore. JPNPCG od tužilaštva očekuje oštru rekaciju, jer je riječ o povratniku, kao i izricanje zatvorske kazne. Otežavajuća okolnost je i to što je srndać odstrijeljen na nelovnoj teritoriji i zabranjenim sredstvom", zaključuje se u saopštenju JPNPCG.

Iz Uprave policije je rečeno da je žabljačka policija uhapsila V.N. iz Podgorice zbog sumnje da je izvršio krivično djelo nezakonit lov u zoni Nacionalnog parka (NP) Durmitor, u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Navodi se da su pripadnici policije danas obaviješteni od službenika NP Durmitor da su u mjestu Šaranci, na lokaciji Šiplje koja se nalazi u zoni NP, zatekli dvije osobe u krivolovu, a službenici NP su do dolaska policije zadržali jednu osobu, dok se druga udaljila. "Službenici žabljačke policije su kod V.N. pronašli lovački karabin marke CZ kalibra 243 Winchester sa optičkim nišanom. V.N. je prije kontrole odbacio prigušivač za pušku, 13 komada puščane municije i glavu srndaća sa rogovima, koji su kasnije pronađeni i izuzeti sa lica mjesta", kaže se u saopštenju.

Iz policije su kazali da su u blizini pronađeni ostaci skeleta srneće divljači, kao i kesa u kojoj se nalazilo 7,5 kilograma čistog mesa.

"Oružje i municija su oduzeti dok su ostaci ulovljene divljači predati službenicima NP na čuvanje do okončanja postupka”, navodi se u saopštenju. Iz policije su kazali da rade na identifikaciji osobe koja je bila sa V.N. a koja se udaljila prije dolaska policije. O događaju je, kako se navodi, obaviješten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima koji je naložio sa se V.N. uhapsi. "On će uz krivičnu prijavu biti priveden tužilaštvu zbog sumnje da je izvršio krivično djelo nezakonit lov u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: