košta oko 300.000 eura

Skener u pljevaljskoj bolnici ne radi mjesecima: Građani skupljaju pare za novi

Zbog nedostatka skenera građani se na na dijagnostičke preglede upućuju u druge zdravstvene ustanove u Crnoj Gori.

3677 pregleda 3 komentar(a)
Zgrada pljevaljske bolnice, Foto: Goran Malidžan
Zgrada pljevaljske bolnice, Foto: Goran Malidžan

Grupa građana Pljevalja pokrenula je akciju prikupljanja novca za kupovinu skenera za potrebe Opšte bolnice u Pljevljima.

Novi skener košta oko 300.000 eura, a dosadašnji koji je star 16 godina već nekoliko mjeseci ne radi zbog kvara na katodnoj cijevi.

Zbog nedostatka skenera građani se na na dijagnostičke preglede upućuju u druge zdravstvene ustanove u Crnoj Gori.

Direktor Opšte bolnice u Pljevjima Saša Grbović kazao je da se radi o ozbiljnom kvaru i da je potrebno zamijeniti katodnu cijev, za šta treba obezbijediti 85.000 eura.

Grbović je kazao da je na tender za nabavku katodne cijevi okončan prvog aprila, ali da nije pristigla nijedna ponuda.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, razlog zbog kojih nije pristigla nijedna ponuda je garantni rok od 24 mjeseca, koji je tražen tenderom.

Kompanija koja je spremna da isporuči katodnu cijev daje garanciju na nju od samo 12 mjeseci.

Grbović je kazao da je ugovor o donaciji za nabavku katodne cijevi prethodna uprava bolnice potpisala sa Rudnikom uglja na iznos od 84.700 eura.

U Pljevaljskojj bolnici radi najstariji skener u Crnoj Gori. Proizveden je 2005. godine, a u Oopštoj bolnici u Pljevljima koristi se od 2009. godine.

Grbović kaže da je i pitanje da li se isplati popravljati stari skener, s obzirom na to da se za njega više ne proizvode rezervni djelovi.

Jedna od inicijatorki akcije Danijela Nenadić Anđelić pozvala je lokalnu upravu, privrednike i sugrađane da pomognu u prikupljanju novca za nabavku novog skenera.

“Opštoj bolnici Pljevlja neophodan je i prijeko potreban skener. U vrijeme pandemije Kovida-19 skener je pokvaren mjesecima unazad. Pacijenti, pozitivni na Kovid i oni sa drugim zdravstvenim problemima, svakodnevno se šalju na snimanja u Bijelo Polje, Nikšić ili Podgoricu, što prije svega pogoršava zdravstveno stanje pacijenata i iziskuje ogromne troškove. Molim sve društveno odgovorne institucije, firme, organizacije da uzmu u obzir ovaj problem i doniraju sredstva kako bi se ovaj problem riješio. Opština Pljevlja se hvali nikad boljim finansijskim stanjem, Rudnik uglja nikad boljim finansijskim poslovanjem, EPCG takođe….Evo vam prilike da pokažete društvenu odgovornost“, kazala je Nenadić Anđelić.

Preporučujemo za Vas