Promocija kineskog jezika u okviru Instituta Konfucije omogućila dobijanje stipendija

Na sastanku je, kako se navodi u saopštenju, razgovarano o dosadašnjem radu Instituta Konfucije, uspjesima koji su postignuti, kao i mogućnostima za naučnu saradnju dva univerziteta, posebno u oblastima turizma, ekonomije i građevinarstva
88 pregleda 0 komentar(a)
Univerzitet Crne Gore, Čangša Univerzitet nauke i tehnologije, Foto: Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore, Čangša Univerzitet nauke i tehnologije, Foto: Univerzitet Crne Gore
Ažurirano: 06.12.2017. 12:15h

Promocija kineskog jezika u okviru Instituta Konfucije na Univerzitetu Crne Gore (UCG) omogućila je da 29 studenata, uz adekvatno znanje jezika i dobijene HSK diplome, dobije stipendije za Kinu za osnovne, master i doktorske studije.

Kako je saopšteno iz Komunikacijskog i PR centra UCG, rektor crnogorskog Univerziteta Danilo Nikolić razgovarao je danas sa delegacijom Čangša Univerziteta nauke i tehnologije, koju su predvodili generalni sekretar Fu Hongyuan i direktor za međunarodne odnose Vu Dilong.

Sastanku su prisustvovale i direktorice Instituta Konfucije, Milena Đukanović i Luo Čun Ksia.

Na sastanku je, kako se navodi u saopštenju, razgovarano o dosadašnjem radu Instituta Konfucije, uspjesima koji su postignuti, kao i mogućnostima za naučnu saradnju dva univerziteta, posebno u oblastima turizma, ekonomije i građevinarstva.

Najavljeno je i obnavljanje bilateralnog sporazuma koji bi taj vid saradnje konkretizovao.

Institut Konfucije na UCG-u otvoren je u februaru 2015. godine, kroz partnerstvo sa Čangša Univerzitetom nauke i tehnologije, a cilj mu je promocija kineskog jezika i kulture, kao i razvoj prijateljskih odnosa između Crne Gore i Kine.

Kako je saopšteno, od otvaranja Instituta organizovani su kursevi kineskog jezika u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, kao i za studente UCG-a.

Osim Podgorice, Institut je, dodaje se, proširio djelovanja i na Nikšić, Cetinje, Bar, Kotor i Herceg Novi, a broj polaznika kursa kineskog jezika na godišnjem nivou je više od 500.

„U prethodne dvije godine 60 polaznika dobilo je stipendiju da posjeti Kinu u okviru dvonedjeljnog Ljetnjeg kampa koji se tradicionalno održava u Pekingu i Čangši, u kome se nalazi i sjedište Čangša Univerziteta nauke i tehnologije“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, deset studenata je dobilo jednosemestralne i dvosemestralne stipendije za usavršavanje kineskog jezika na Čangša Univerziteta nauke i tehnologije.

Dodaje se da je šest studenata crnogorskog Univerziteta, kao i šest učenika crnogorskih srednjih škola u proteklom periodu predstavljalo Crnu Goru na najpoznatijem kineskom takmičenju „Chinese bridge“ u znanju kineskog jezika, a ovogodišnji takmičar je ušao u finale i osvojio nagradu.

Bonus video: