obilježena 80-ta godišnjica istorijskog događaja iz Aprilskog rata 1941.

Pokrenuta inicijativa da se imenom "Spasić - Mašera" nazove međunarodni aerodrom u Tivtu

Njih dvojica su 17. aprila 1941. godine, odbijajući da priznaju kapitulaciju Kraljevine Jugoslavije u Aprilskom ratu i da poslušaju naređenje da svoj brod predaju neprijatelju, žrtvujuči svoje živote, digli u vazduh razarač Kraljevske mornarice Jugoslavije "Zagreb"

11800 pregleda 54 reakcija 21 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Komemorativnim skupom ispred spomenika u velikom Gradskom parku i polaganjem vijenca u more u uvali Brdišta, u Tivtu je obilježena 80. godišnjica potapanja razarača "Zagreb" i pogibije narodnih heroja, poručnika bojnog broda Milana Spasića i Sergeja Mašere.

Njih dvojica su 17. aprila 1941. godine, odbijajući da priznaju kapitulaciju Kraljevine Jugoslavije u Aprilskom ratu i da poslušaju naređenje da svoj brod predaju neprijatelju, žrtvujuči svoje živote, digli u vazduh razarač Kraljevske mornarice Jugoslavije "Zagreb" i potonuli sa brodom u uvali Sveto Trojstvo u Tivatskom zalivu.

Vijence i cvijeće na spomenik dvojici narodnih heroja u tivatskom parku položile su delegacija Mornarice Vojske Crne Gore, Opštine i Organizacije boraca NOR-a iz Tivta predvođena tivatskim gradonačelnikom Željkom Komnenovićem, kao i delegacija tivatske podružnice Bokeljske mornarice koja 17. april, upravo u spomen na herojski poduhvat Spasića i Mašere, obilježava kao Dan te podružnice.

Komemoraciji su prisustvovali članov i OBNOR-a, aktivni i penzionisani pripadnici Mornarice VCG, kao i brojni građani koji se sa pijetetom odnose prema podvigu Spasića i Mašere i prema tradicijama NOB-a u Boki.

Njima je o prkosnom, junačkom činu dvojice oficira Krajevske mornarice Jugoslavije - jedinih kraljevskih oficira koji su kasnije posmrtno odlikovani ordenom narodnih heroja socijalističke Jugoslavije, govorio predsjednik tivatskog OBNOR-a Mato Brguljan.

"Oni su svojim svjesnim žrvtvovanjem, ušli u istoriju svijeta dovijeka. Mi mještani opštine Tivat, Boke i čitave Crne Gore, kao viteški i patriotski vaspitani, trebamo da budemo vječno zahvalni i ponosni na čin i žrtvu naših heroja Milana Spasića i Sergeja Mašere", istakao je Brguljan koji je podsjetio i na druge značajne istorijske događaje koji su se odvijali u Boki i Tivtu, poput pobune austrougarskih mornara u februaru 1918., te predaje austrougarske flote u Boki predstavnicima Narodnog vijeća Slovenaca, Hrvata i Srba i jugoslovenske države u nastajanju, 31. oktobra 1918.

Brguljan je naglasio da današnje mlade generacije treba da uče na primjerima devet bokeljskih narodnih heroja iz vremena NOB-a i objavio inicijativu OBNOR-a da se imenom "Spasić - Mašera" zvanično nazove međunarodni aerodrom u Tivtu.

Nakon komemoracije kod spomenika u Gradskom parku, predstavnici OBNOR-a i Mornarce VCG su sa plovila Mornarice, spustoli u more vijenac i na mjestu potonuća razarača "Zagreb" u uvali Brdišta.

Preporučujemo za Vas