U Crnu Goru stiglo 60 respiratora: Donacija privrednika iz dijaspore koji žele da ostanu anonimni

"Ova vrlo vrijedna donacija dolazi u pravom trenutku, u vremenu kada se borimo sa koronavirusom i kada nam je prijeko potrebno da dodatno ojačamo zdravstveni sistem i sve zdravstvene ustanove, kako bi podjednako imale kapaciteta da se izbore za virusom COVID-19", kazao je dr Bajić

55466 pregleda 187 reakcija 151 komentar(a)
Sa prijema donacije, Foto: Ministarstvo zdravlja
Sa prijema donacije, Foto: Ministarstvo zdravlja

Crnogorski zdravstveni sistem dobio je donaciju od 60 respiratora, vrijednu oko milion dolara, od privrednika našeg porijekla iz dijaspore, koji su izrazili želju da ostanu anonimni, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

U saopštenju se dodaje da je zahvaljujući se u ime Ministarstva zdravlja i Vlade Crne Gore, na ovoj značajnoj donaciji, koja je danas stigla u Crnu Goru, državni sekretar Borko Bajić istakao je da je ona realizovana zahvaljujući inicijativi grupe privrednika našeg porijekla, u kojoj su posredovali premijer Zdravko Krivokapić i ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

"Ova vrlo vrijedna donacija dolazi u pravom trenutku, u vremenu kada se borimo sa koronavirusom i kada nam je prijeko potrebno da dodatno ojačamo zdravstveni sistem i sve zdravstvene ustanove, kako bi podjednako imale kapaciteta da se izbore za virusom COVID-19", kazao je dr Bajić.

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović naglasila je da donacija 60 respiratora u toku pandemije COVID-19 dovoljno govori koliko je značajna za zdravstveni sistem.

"To je najvažnija vrsta donacije koja nam je u ovom trenutku potrebna i jedini način da tehnički pospješimo sadašnje kapacitete zdravstvenog sistema Crne Gore. Jedan od osnovinih ciljeva Ministarstva zdravlja je da ujednačimo i tehnički kvalitet pružanja zdravstvene zaštite i u najmanjoj opštoj bolnici koja postoji na tlu Crne Gore. Ako uzmemo u obzir značajno povećanje broja respiratora koje sada imamo zahvajujući ovoj donaciji, jasno je da će kvalitet zdravstvene zaštite biti značajno unaprijeđen", kazala je Radulović.

U saopštenju piše da su današnjem prijemu donacije prisustvovao i Aleksandar Sekulić generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje u Ministarstvu zdravlja.

Bonus video: