Kazniti počinioce, a ne cijelu profesiju

Iz podgoričke Komunalne policije kažu da će radno-pravni status R.O. koji se sumnjiči za obljubu djevojčice biti poznat kad pravosudni organi daju svoj zaključak o tom slučaju. Apeluju da se ta služba ne poistovjećuje sa pojedincima

31152 pregleda 121 reakcija 4 komentar(a)
Sa protesta građana u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Sa protesta građana u Podgorici, Foto: Boris Pejović

Iz Komunalne policije Glavnog grada osuđuju svako nasilničko ponašanje, posebno kad su u pitanju djela poput onog za koje se sumnjiči zaposleni u toj službi R. O.

Taj komunalni policajac, prema navodima tužilaštva, van radnog vremena, u podgoričkom naselju Stari Aerodrom obljubio je osmogodišnju djevojčicu.

Njemu je nakon hapšenja određen pritvor do 30 dana.

Nakon ovog događaja, građani su u više gradova organizovali proteste, a na trgovima su ostavljane plišane igračke i poruke nadležnima da se tako nešto više ne smije ni dogoditi ni dozvoliti, ali i da kazne za prekršioce zakona moraju biti strože.

“Vijestima” su iz Komunalne policije Podgorice kazali da do okončanja postupka, te zbog pretpostavke nevinosti, ne mogu da daju komentare u vezi sa daljim postupanjem u odnosu na kolegu.

“Osnovna funkcija Komunalne policije Glavnog grada Podgorica je upravo obezbjeđivanje poštovanja pozitivnih propisa, te ističemo da najoštrije osuđujemo svaki oblik nasilničkog ponašanja, a posebno ovog za koje je osumnjičen zaposleni u Komunalnoj policiji... Komunalna policija Glavnog grada će, uz poštovanje pretpostavke nevinosti, a kasnije, odluke nadležnog organa, u skladu sa važećim materijalnim propisima, blagovremeno i u zakonski propisanoj proceduri preduzeti sve mjere i radnje iz svojih nadležnosti u dijelu regulisanja radno-pravnog statusa osumnjičenog. Kako je postupak pred nadležnim tužilaštvom u toku, a u cilju očuvanja interesa samog postupka, poštujući pretpostavku nevinosti, nijesmo u zakonskoj mogućnost dalje davati bilo kakve informacije u vezi sa navedenim”, kazali su “Vijestima”.

Odgovarajući na pitanja u vezi sa uslovima za zapošljavanje u Komunalnoj policiji, kazali su da su uslovi i postupak zasnivanja radnog odnosa u organima lokalne uprave, stručnim službama i posebnim službama, saglasno Zakonu o lokalnoj samoupravi, regulisani propisima o državnim službenicima i namještenicima, odnosno odredbama Zakona o državnim službenicima i namještenicima.

“Uslovi za popunu radnih mjesta su propisani odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi”, pojasnili su iz Komunalne policije Glavnog grada.

Prema Zakonu o komunalnoj policiji, za lica koja zasnivaju radni odnos u zvanju načelnik komunalne policije i komunalni policajac, pored ostalog, propisano je da moraju da ispunjavaju uslove i u pogledu psihofizičke sposobnosti.

“Ispunjenost uslova u pogledu psihofizičke sposobnosti... dokazuje se uvjerenjem koje izdaje nadležna zdravstvena ustanova, u skladu sa propisima kojima se uređuje vrsta, način, obim i rokovi za obavljanje zdravstvenih pregleda zaposlenih na radnim mjestima sa posebnim uslovima rada, odnosno povećanim rizikom”, navodi se u zakonu. Predviđena je i periodična provjera psihofizičkih sposobnosti - na svake tri godine. Zakon predviđa i provjeru psihofizičke sposobnosti “na obrazloženi predlog rukovodioca službe ili zaposlenog”.

Iz Komunalne policije Glavnog grada javnosti su uputili apel da ne poistovjećuje odgovornost pojedinca sa kolektivnom odgovornošću.

“Isticanjem kao bitne činjenice da je osumnjičeni ‘komunalni policajac’, na koji način se nedvosmisleno narušava ugled Komunalne policije i stavljaju u potencijalno diskriminisan, a svakako nezavidan položaj ostali službenici Komunalne policije Glavnog grada, koji časno i savjesno obavljaju i ubuduće će obavljati, svoje radne zadatke”, navodi se u odgovorima koji su dostavljeni “Vijestima”.

Kazne do 40 godina

Osumnjičeni R. O. ima 26 godina.

Tog 6. aprila, kako je saopšteno, pratio je djevojčicu u jutarnjim satima kada je išla po hljeb i pred tužiocem nije negirao događaj.

Tužilaštvo i policija među dokazima imaju i snimak sa nadzorne kamere.

Portparolka Osnovnog suda u Podgorici Ivana Becić kazala je tada da je za navedeno krivično djelo zaprijećena novčana kazna ili kazna zatvora do dvije godine.

Ovaj slučaj i takva kaznena politika ponovo su otvorili pitanje izmjena propisa.

Iz kabineta ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića nedavno su saopštili da su u cilju maksimalnog pooštravanja kazni zatvora zaprijećenih za krivična djela protiv polne slobode koja su učinjena prema djeci i nemoćnim licima, “bez odlaganja” pristupili izradi predloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore.

Kazali su i da je izrađeni Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore stavljen u redovnu zakonodavnu proceduru.

“Čime je omogućeno da u najkraćem roku Vlada odluči o utvrđivanju predloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore, a potom Skupština Crne Gore raspravlja i odluči o usvajanju istog”, saopštili su iz tog resora.

Predloženim izmjenama i dopunama, kako su kazali, obuhvaćena su sva krivična djela protiv polne slobode iz glave osamnaeste Krivičnog zakonika, a koja za zaštitni objekat imaju djecu i nemoćna lica.

“Za sva od navedenih krivičnih djela predloženo je usvajanje strožih kazni zatvora. Posebno, za krivična djela silovanje, obljuba nad nemoćnim licem, obljuba sa djetetom i obljuba zloupotrebom položaja, predložena je mogućnost da učinilac nekog od ovih krivičnih djela bude kažnjen kaznom dugotrajnog zatvora u trajanju od 40 godina. Ovo je najstroža kazna koju domaće krivično zakonodavstvo predviđa za najteža krivična djela”, saopštili su iz Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava.

Kazali su i da tako predložene kazne zatvora mogu biti ocijenjene kao drakonske, te da ne moraju biti izrečene u svakom pojedinačnom slučaju.

“Ali da bi mogućnost njihovog izricanja u budućnosti imala, pored ostalog, svrhu generalne prevencije u vršenju ovih krivičnih djela koja nesumnjivo spadaju u društeno najopasnija”, navodi se u saopštenju resora Leposavića.

Djeca do 14 godina i djevojčice najčešće žrtve pedofilije

Djeca do 14 godina i maloljetne djevojčice najčešće su žrtve pedofilije u Crnoj Gori, dok je među 36 lica koja su pravosnažno osuđena za krivična djela protiv polne slobode, najviše muškaraca - 35. Među osuđenima su i dva prosvjetna radnika u penziji.

Podaci su objavljeni u “Analizi kaznene politike crnogorskih sudova u predmetima seksualnog nasilja nad maloljetnim licima” i odnose se na period od početka 2013. do marta 2018. godine.

“Glavni motiv kod seksualnog nasilja je potreba za zadovoljenjem polnog nagona, pri čemu su učinioci takvih djela nerijetko u širem familijarnom ili drugom odnosu sa žrtvom, ili u prijateljskim odnosima sa porodicom žrtve”, navode autori tog dokumenta.

U analizi se dodaje i da je seksualno nasilje nad maloljetnim licima u značajnoj mjeri zastupljenije kod osuđenih lica koja su zrelije i starije životne dobi, nego kod mlađih i starijih punoljetnih lica. Autori navode i da među osuđenim licima ne preovladava određeno zanimanje, da se seksualno nasilje nad maloljetnim licima ne može izričito vezati ni za gradsko, ni za seosko područje, jer se nasilje dešava približno jednako u obje sredine.

Ono što karakteriše taj oblik nasilja, kako navode autori, jeste da se ono događa u izolovanim prostorima, bez prisustva drugih ljudi.

Većina osuđenih lica za seksualno nasilje nad maloljetnim licima, prema toj analizi, osuđena su na kazne zatvora (94%), dok je mjera upozorenja, odnosno uslovnih osuda ukupno šest odsto.

Još 2009, potpisivanjem Konvencije o zaštiti djece od seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja Savjeta Evrope, Crna Gora se obavezala da će izraditi registar pedofila.

Uspostavljanje registra više puta iniciralo je Udruženje “Roditelji”.

Uz oštriju kaznenu politiku, iz te NVO ranije su inicirali i uvođenje hemijske kastracije za pedofile.

Peticija za “Amber Alert”

NVO “Ruka ruci” uputila je zahtjev Vladi da se povodom nestanaka djece u Crnoj Gori, priključi i prihvati svjetski sistem uzbune za nestalu djecu “Amber Alert”, koji već postoji u zemljama okruženja.

Na besplatnom servisu peticije.online takav zahtjev ima podršku preko 5.000 građana.

Iz “Ruka-ruci”, međutim, na Fejsbuk stranici, naveli su da oni nisu autori te peticije, podsjetili da takva peticija nema pravnu snagu i nije obavezujuća, te kazali da su stoga Vladi uputili i zahtjev za odobrenje peticije na portalu epeticije.gov.me.

Ako peticija bude odobrena, neophodno je da u roku od 60 dana dobije podšrku 3.000 građana, kako bi bila pretočena u formalnu inicijativu i podnijeta Vladi na razmatranje.

Bonus video: