Mitrović: U nikšićkoj bolnici preminuo pacijent koji je bio zaražen koronavirusom

“Sa težom kliničkom slikom je 30 oboljelih, sedam ih je na neinvanzivnoj ventilaciji, dok nema intubiranih na respiratoru”, kazao je Mitrović

40353 pregleda 114 reakcija 16 komentar(a)
Mitrović, Foto: MINA
Mitrović, Foto: MINA

U Opštoj bolnici u Nikšiću liječi se 69 oboljelih od koronavirusa, od kojih je 20 životno ugroženo, a jedan pacijent je preminuo, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

Vršilac dužnosti direktora Opšte bolnice, Marko Mitrović, rekao je agenciji MINA da je preminuli pacijent imao 78 godina i bio je iz Nikšića.

“Sa težom kliničkom slikom je 30 oboljelih, sedam ih je na neinvanzivnoj ventilaciji, dok nema intubiranih na respiratoru”, kazao je Mitrović.

Prema njegovim riječima, na Interno je u poslednja 24 sata primljeno četvoro pacijenata, pa se ukupno liječi 69 oboljelih od kovida, dok na Dječijem odjeljenju nema inficiranih mališana.

“Epidemiološka situacija u Nikšiću je značajno povoljnija, što pokazuje i izraženi pad broja zaraženih pacijenata na dnevnom nivou. Pad broja zaraženih reflektuje se manjim pritiskom i na kovid ambulantu, pa je znatno manji broj pregleda i prijema”, predočio je Mitrović.

I u Dnevnoj bolnici u područnom odjeljenju Osnovne škole Braća Ribar u Zavrhu smanjen je broj pacijenata za 80 odsto i sada tamo terapiju prima deset pacijenata, dok se prije četiri sedmice liječilo 80 inficiranih koronavirusom.

Mitrović je ukazao da je jedino ista teška klinička slika pacijenata koji se već duže liječe u Kovid C zoni Opšte bolnice, ali se nadaju da će brzo biti izliječeni.

“Pored značajno povoljne situacije u odnosu na proteklih 20 dana kada je bio snažan udar epidemiološkog talasa, ipak nema mjesta za opuštanje, jer se svi moraju i dalje pridržavati propisanih mjera do potpune stabilizacije”, rekao je Mitrović.

Prema njegovim riječima, uz poštovanje epidemioloških mjera, neophodno je sprovesti i masovnu vakcinaciju, koja je u pripremi i za čije sprovođenje je spreman veliki broj zdravstvenih ekipa, kako bi svi koji žele mogli na vrijeme biti vakcinisani.

“Na taj način bi u potpunosti trebalo da izađemo iz kovid krize i krenemo u ekonomski oporavak države”, ocijenio je Mitrović.

Bonus video: