proljeće na štuocu

Iz debelih nameta samo se nebo vidi

Lazar Marić desetak dana pokušava da očisti put do Male Crne Gore preko prevoja Štuoc, kaže da ne pamti ovoliki snijeg u aprilu

26715 pregleda 275 reakcija 34 komentar(a)
Izgleda nestvarno, ali nema prevare: Marić “mjeri” namet, Foto: Privatna arhiva
Izgleda nestvarno, ali nema prevare: Marić “mjeri” namet, Foto: Privatna arhiva

Već deset dana Lazar Marić, radnik žabljačkog Komunalnog preduzeća, bije bitku sa velikim sniježnim nametima čisteći put prema najnepristupačnijem selu - Maloj Crnoj Gori.

Kako kaže za “Vijesti“, na pamti toliki snijeg u aprilu.

“I do sada su bili nameti po pet-šest metara, ali ti nameti bi bili na dužini od 50-60 metara, a onda bi bilo metar do metar i po snijega. Nikada nije bilo da je ovako kompaktan snijeg duž čitavog puta. Na pojedinim mjestima je oko tri metra, a na drugim po pet-šest metara”, priča tridesetogodišnji Marić.

Za selo Mala Crna Gora, udaljeno 20 kilometara od Žabljaka, a 30 od Plužina, kažu da je “krov“ Durmitora. Smješteno na ivici kanjona Sušice, ljeti je primamljivo mnogima, a zimi i s proljeća svi zaborave na njega jer je odsječeno od svijeta praktično od prvog snijega.

Za širu javnost bude “otvoreno” tek u maju, kada Lazar i njegove kolege probiju put do sela gdje zimi dimi iz svega devet domova.

 I bager izgleda sitno u smetovima Štuoca
I bager izgleda sitno u smetovima Štuocafoto: Privatna arhiva

“Tvrd je snijeg. Dok ga je bilo dva-tri metra, dnevno sam mogao da očistim od 700 metara do kilometar, a sada kako je snijeg po pet-šest metara dnevno čistim oko 400-500 metara. Čistim po pet-šest sati dnevno. Sa mnom je kolega, mještanin”, kaže Marić.

Do Male Crne Gore vodi put preko prevoja Štuoc i najviše kote koja iznosi 2.050 metara. To je i najzahtjevniji dio na trasi dugoj oko pet kilometara, tu su najveći nameti.

Ko god je vidio fotografije, pitao se je li moguće da je to kod nas i kako to čistim. Visina snijega je sve veća kako idem više preko Durmitora. Trenutno su, na ovom dijelu puta, nameti i preko osam-devet metara

Fotografije koje su ovih dana osvanule na društvenim mrežama snimljene su u mjestu Stevovića tavan, a na njima se tek nazire borba koju Lazar vodi sa sniježnim nametima.

Lazar Marić
foto: Privatna arhiva

“Ko god je vidio fotografije, pitao se je li moguće da je to kod nas i kako to čistim. Visina snijega je sve veća kako idem više preko Durmitora. Trenutno su, na ovom dijelu puta, nameti i preko osam-devet metara. Kada izađem iz mašine i pogledam iznad sebe - vidim snijeg, nebo i brdo, i razmišljam da se taj snijeg odvali i padne na mene - ne bi me našli do Petrovdana (12. jul). Ali, ne predajem se. Imam još jedno dva kilometra napornog puta, a onda silazim niza stranu i za najdalje nedjelju dana doći ću u selo”, samouvjereno jstiče Lazar.

Njegovi roditelji žive u pitomom selu Tepca, gdje zimuje oko 14 domaćinstava. Marić kaže da zimi ostavi po dan-dva dok očisti put do sela.

Za razliku od Male Crne Gore koja je svake godine od četiri do šest mjeseci odsječena od svijeta zbog golemog snijega.

Preporučujemo za Vas