Čovjek kriv što su mu zapalili kuću

Podgoričanin Zoran Belojević tvrdi da je vještak ustanovio da je za požar na Bioču odgovorna kineska kompanija CRBC koja gradi auto-put, ali da je sudija zaključio da i on snosi krivicu jer nije održavao imanje

29019 pregleda 42 reakcija 41 komentar(a)
Kuća Belojevića ispod mosta Moračica, Foto: Borko Ždero
Kuća Belojevića ispod mosta Moračica, Foto: Borko Ždero

Kuća Zorana Belojevića na Bioču izgorjela je do temelja nakon požara za koji je odgovorna kineska kompanija CRBC, ali djelimičnu krivicu i on snosi jer nije održavao imanje.

To je suština presude Osnovnog suda u Podgorici, a obje strane žalile su se Višem sudu.

Podgoričanin kaže da je ogorčen presudom kojom je odlučeno da se djelimično usvoji njegova tužba protiv kineske kompanije koja gradi auto-put.

Tvrdi da je nemarom kompanije u avgustu 2018. došlo do požara na Bioču, koji se proširio i na njegovo imanje i kuću koja je do temelja izgorjela. Iz kompanije CRBC “Vijestima” je saopšteno da su nakon bezuspješnog pokušaja vansudskog poravnanja sa Belojevićem to pitanje nastavili da rješavaju kroz sudski postupak.

“Osnovni sud je donio prvostepenu presudu na koju je kompanija CRBC uložila žalbu i sada čekamo odluku Višeg suda po našoj žalbi”, naveli su iz te kompanije.

Belojević na livadi koja je, tvrdi, planula nakon požara u kampu
Belojević na livadi koja je, tvrdi, planula nakon požara u kampufoto: Borko Ždero

Belojević je tužio kompaniju “China Roads Bridge Corporation Peking” i tražio da mu se isplati ukupno 32.573 eura, odnosno 25.000 za kuću, za pokretne stvari 2.797, a za izgorjele sadnice 4.776 eura.

“Međutim, sudija Dragan Šćepović je u februaru ove godine dosudio da mi se djelimično usvoji tužba i isplati za štetu na nepokretnom dobru 9.218 eura, a za izgorjele sadnice 2.388. Obrazloženje zbog čega je tako urađeno je da sam i ja kriv za požar, odnosno da nisam održavao imanje. To je nevjerovatno, iako je vještak za požare decidno utvrdio da je požar krenuo iz kineskog kampa, koji se nalazi nedaleko od moga imanja, gdje se sa smeća proširio na obližnju livadu. Kinezi su pokušali da ugase zapaljenu livadu aparatima za požar, ali nisu uspjeli - vatru je sjeverni vjetar prebacio na imanje komšije, gdje je zahvatio loze, da bi nakon toga zahvatio i moju imovinu. Kuća je izgorjela do temelja, vještak je utvrdio da je vatra uništila i 40 stabala nara i još drugih voćaka”, kazao je Belojević “Vijestima”.

On tvrdi da je utvrđeno da je varnica sa mosta Moračica, gdje su radnici navodno nešto varili, pala na smeće u kampu i izazvala požar, koji se proširio na obližnju livadu, a da se potom vatra nošena vjetrom proširila na njegovo imanje ispod mosta.

“Kuća je imala izbu, gdje smo nekada držali stoku. Gornji sprat je bio za stanovanje. Ukupno je imala više od 200 kvadrata. To nam je porodična kuća gdje sam se podigao. Nije mi bitan novac, neka mi poprave kuću”, naveo je Belojević.

On je istakao da je predao žalbu Višem sudu.

“Dvije i po godine traje suđenje, sada će još to da se odugovlači. Imanje je, kako je kuća izgorjela, zaraslo, zidovi propadaju”, naveo je Belojević.

Bonus video: