RSF indeks slobode medija: DPS i dalje kontroliše RTCG, CG i dalje najgora u regionu

U izvještaju se precizira da su vlasti i tokom 2020. nastavile da uznemiravaju medije, a da su slučajevi nasilja nad novinarim ostali nekažnjeni

43013 pregleda 132 reakcija 23 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Crna Gora je napredovala za jedno mjesto na Svjetskom indeksu slobode medija međunarodne organizacije Reporteri bez granica (RSF), ali je i dalje najgore rangirana zemlja regiona.

Godišnji izvještaj koji je izašao danas odnosi se na 2020.

Crna Gora je u Indeksu za 2020. na 104. poziciji od 180 rangiranih zemalja svijeta, a od zemalja regiona, ispred su Slovenija (36.mjesto), Bosna i Hercegovina (58.), Kosovo (78.), Albanija (83.), Sjeverna Makedonija (90.) i Srbija (93.).

U izvještaju se precizira da su vlasti i tokom 2020. nastavile da uznemiravaju medije, a da su slučajevi nasilja nad novinarim ostali nekažnjeni.

"Nekoliko novinara je uhapšeno i nakratko zadržano u pritvoru 2020. zbog navodnog širenja lažnih vijesti, ali su oslobođeni nakon suđenja. Dvije osobe su uhapšene zbog sumnje da su planirale napad iz maja 2018. godine u kojem je istraživačka novinarka Olivera Lakić upucana u nogu, ali je taj slučaj ostao neriješen, kao i mnogi drugi. Novinar Jovo Martinović ponovo je osuđen za navodni šverc droge, uprkos nedostatku dokaza,...To potvrđuje da je ovaj međunarodno priznati novinar žrtva pravosudnog sistema", navodi se u dijelu izvještaja RSF koji se odnosi na Crnu Goru.

RSF upozorava i na to da državnom javnom emiteru Radio televiziji Crne Gore (RTCG) i dalje nedostaje uravnoteženi, profesionalni odnos prema svim apsektima društva.

Navode i da "Demokratska partija socijalista (DPS) i dalje kontroliše RTCG, iako je izgubila na posljednjim parlamentarnim izborima i pošla u opoziciju nakon 30 godina vlasti...".

"Nova Vlada je obećala da će jačanje slobode medija i poboljšanje uslova za rad medija i novinara biti prioritet. Konkretno, saopštili su da će biti promijenjeni zakoni o medijima, sa ciljem uklanjanja kontroverznih odredbi prema kojima bi novinari mogli biti primorani da otkrivaju svoje izvore, ali i način izbora Savjeta RTCG, koji trenutno ne uspijeva da tu medijsku kuću zaštiti od političkog uticaja. Međutim, nakon ovih obećanja nijesu uslijedile nikakve zakonske izmjene ili bilo kakva poboljšanja u istragama nasilja nad novinarima", zaključuju iz RSF.

RSF: Novinarstvo blokirano u 130 zemalja sveta

Novinarstvo, "glavna vakcina" protiv dezinformacija, potpuno je ili djelimično blokirano u 73 odsto, odnosno u 130 od 180 zemalja svijeta, pokazuje izvještaj RSF.

U 73 odsto od 180 zemalja situacija je "vrlo ozbiljna", "teška" ili "problematična" za novinare, pa su zemlje na mapi svijeta slobode medija obilježene kao crne, crvene ili narandžaste.

Svijet
foto: RSF

U izvještaju se navodi da samo 12 zemalja od 180 ili sedam odsto u odnosu na prošlogodišnjih osam odsto imaju "dobru situaciju". Ova "bijela zona" nikada nije bila tako mala od 2013. godine, navode RSF. "Novinarstvo je najbolja vakcina protiv dezinformacija", poručio je generalni sekretar RSF Kristof Deloar.

Kako ukazuje Deloar, informacije "prečesto blokiraju politički, ekonomski, tehnološki, a ponekad čak i kulturni faktori", a novinarstvo je "najefikasnije sredstvo" da se obezbijedi da "javna debata bude zasnovana na utvrđenim činjenicama".

Iako je Evropa najbezbjedniji region, sve je više napada i hapšenja, posebno u Njemačkoj (na 13. mjestu), Francuskoj (34. mjesto), Italiji (41. mjesto), Poljskoj (64. mjesto), Grčkoj (70. mjesto), Srbiji (93. mjesto), koja zauzima isto mjesto kao i prošle godine, i u Bugarskoj (112. mjesto).

Represija je povećana u Iranu (174. mjesto), Saudijskoj Arabiji (170. mjesto), Egiptu (166. mjesto) i Siriji (173. mjesto), navode RSF.

Na začelju liste su Kina (177. mjesto), Turkmenistan (178. mjesto), Sjeverna Koreja (179. mjesto) i Eritreja (180. mjesto).

Na prvom mjestu već petu godinu zaredom je Norveška, a slijede je Finska, Švedska i Danska.

Bonus video: