Borovinić Bojović: Vakcinacija je jedina sigurna svjetlost na kraju tunela

Vjerujem da će svi građani i građanke prepoznati značaj vakcinacije i na taj način doprinijeti zaštiti sopstvenog zdravlja, kao i zdravlja svojih najbližih, kako bi na kraju zajednički podijedili pandemiju", kazala je Borovinić Bojović

11248 pregleda 19 komentar(a)
Detalj tokom posjete Borovinić Bojović Kotoru, Foto: Ministarstvo zdravlja
Detalj tokom posjete Borovinić Bojović Kotoru, Foto: Ministarstvo zdravlja

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović sa saradnicima obišla je juče punkt za vakcinaciju u Centru kulture u Škaljarima u Kotoru i tom prilikom još jednom apelovala na stanovnike ove primorske opštine, kao i sve građane Crne Gore, da se vakcinišu i time zaštite i sebe i svoje najbliže, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

"Vakcinacija je jedina sigurna svjetlost na kraju tunela, uz poštovanje epidemioloških mjera. Punkt ovdje u Kotoru je fantastično opremljen i sve je spremno za masovnu vakcinaciju, koja prema našim očekivanjima treba da počne krajem ovog mjeseca. Vjerujem da će svi građani i građanke prepoznati značaj vakcinacije i na taj način doprinijeti zaštiti sopstvenog zdravlja, kao i zdravlja svojih najbližih, kako bi na kraju zajednički podijedili pandemiju", kazala je ministarka zdravlja nakon obilaska vakcinalnog punkta u Škaljarima.

Ona je dodala da novi kontingenti vakcina stižu i to do kraja aprila preko 200 hiljada kineskih vakcina Sinofarm i AstraZeneke u prvoj nedjelji maja, preko COVAX inicijative.

Prema riječima Borovinić Bojović, svih 138 punktova na teritoriji države uglavnom je spremno za masovnu vakcinaciju.

"Veliko mi je zadovoljstvo što mogu da kažem da je u svim opštinama, odnosno lokalnim samoupravama odjek za masovnu vakcinaciju zaista bio dobar i veliki, svi u odradili neophodne pripreme i da spremni čekamo masovnu vakcinaciju", kazala je Borovinić Bojović.

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić, ispred lokalne samouprave pozvao je sve građane Kotora da se prijave za masovnu vakcinaciju.

"Pozivam svoje da od momenta kada započne masovna vakcinacija dođu u Dom kulture u Škaljarima, kako bi svi zajedno obezbijedili uslove da sačuvamo zdravlje i živote svih naših sugrađana i da ove godine imamo turističku sezonu, imamo prihode i da se vratimo u normalne tokove života. Uslov svih uslova je vakcinacija i poštovanje mjera. Kako smo uspjeli da u ovom gradu držimo epidemiju pod kontrolom, siguran sam da će masovan odziv građana i građanki Kotora za vakcinaciju značiti i kraj ove epidemije u našem gradu", naglasio je Jokić.

I direktor Doma zdravlja Kotor Igor Kumburović pozvao je građane Kotora da se vakcinišu i istakao da vakcinacija nema alternativu i treba da iskoristimo povoljnu epidemiološku situaciju.

"Apsolutno spremno dočekujemo masovnu vakcinaciju. U Kotoru smo do sada vakcinisali skoro 2 200 naših građana sa prvom dozom vakcine i revakcinisali 1 500. Takođe, dali smo 570 prvih doza AstraZeneka vakcina, a u narednom periodu očekujemo i revakcinaciju. Danas smo imali priliku da nas obiđe ministarka zdravlja i direktor Doma zdravlja Podgorica., sa kojima smo u redovnoj komunikaciji. Dakle, radi se o zajedničkom trudu i radom svih nas i Ministarstva zdravlja i Opštine Kotor i Doma zdravlja Kotor, kazao je Kumburović.

Pozivajući svoje sugrađane da se u narednom periodu u što većem broju vakcinišu, kako bi prevazišli ovu tešku situaciju, direktor Opšte bolnice Kotor Davor Kumburović je kazao da je epidemiološka situacija u ovom gradu sada znatno poboljšana.

"Trenutno u našoj bolnici imamo 11 pacijenata na liječenju, od kojih je troje životno ugroženo. Prije nekoliko dana počela je sa radom kiseonična stanica u okviru bolnice, čime će se sa jedne strane umnogome poboljšati liječenje oboljelih pacijenata, a sa druge strane olakšati rad nama zdravstvenim radnicima, koji radimo u kovid bolnici", istakao je direktor kotorske bolnice.

Ministarka zdravlja i direktor Doma zdravlja Podgorica dr Danilo Jokić, pored Kotora, obišli su juče i punktove za vakcinaciju u Nikšiću: Tehnopolis, ul Radoja Dakića bb, preko puta Doma revolucije, OŠ Luka Simonović, ul Nikole Tesle bb, preko puta Fil. Fakulteta i OŠ Mileva Lajović Lalatović, ul Vuka Karadžića 104, kao i vakcinalni punkt u Herceg Novom u Institutu Igalo - stara faza.

Bonus video: