Fon der Lajen: U Crnu Goru će od maja do kraja avgusta stići 42.000 doza vakcina

Iz Delegacije EU u Crnoj Gori je saopšteno da su EK i Austrija danas najavile sklapanje sporazuma o isporuci vakcina protiv kovida-19 za Zapadni Balkan

56197 pregleda 183 reakcija 73 komentar(a)
Ursula fon der Lajen, Foto: Reuters
Ursula fon der Lajen, Foto: Reuters

U Crnu Goru će, od maja do kraja avgusta, stići 42 hiljade doza vakcina koje je finansirala Evropska unija (EU), saopštila je predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen.

“Stojimo uz naše partnere na Zapadnom Balkanu, kao što sam istakla u razgovoru sa premijerom Zdravkom Krivokapićem. Četrdeset dvije hiljade doza vakcina koje je finansirala EU stići će u Crnu Goru od maja do kraja avgusta. Zajedno smo u ovome”, objavila je fon der Lajen na Tviteru /Twitter/.

Iz Delegacije EU u Crnoj Gori je saopšteno da su EK i Austrija danas najavile sklapanje sporazuma o isporuci vakcina protiv kovida-19 za Zapadni Balkan.

„EK finansira isporuku 651 hiljade doza vakcina BioNTech/Pfizer, koje će biti podijeljene uz podršku Austrije. Prva isporuka svim partnerima u regionu očekuje se u maju, a isporuka redovnih tranši će se nastaviti do avgusta“, kaže se u saopštenju.

Fon der Lajen je tim povodom kazala da je ključno svuda ubrzati kampanje vakcinacije.

„Srećna sam što mogu da najavim da smo osigurali doze za podršku vakcinacije zdravstvenih radnika i drugih ranjivih grupa na Zapadnom Balkanu. EU stoji uz partnere u regionu, koji u nama vide podršku“, rekla je fon der Lajen.

Ona je zahvalila Austriji što je omogućila taj transfer, pokazujući, kako je navela, svoju čvrstu posvećenost i solidarnost sa Zapadnim Balkanom.

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji rekao je da će, uprkos trenutnoj nestašici na globalnom nivou, EU isporučiti "spasonosne vakcine za Zapadni Balkan".

On je podsjetio da EU pruža podršku od početka pandemije kovida-19, u vidu hitne medicinske opreme poput maski, respiratora, jedinica za intenzivnu njegu i vozila hitne pomoći i jačanjem otpornosti.

„Sada ćemo pomoći da se osigura vakcinacija svih medicinskih radnika u regionu koji su na prvoj liniji borbe, kao i nekih drugih ranjivih grupa. Stalo nam je do Zapadnog Balkana, čija je budućnost u EU”, dodao je Varhelji.

Ministar vanjskih poslova Austrije Aleksander Šalenberg rekao je da je glavni prioritet da vakcine protiv kovida-19 budu brzo i sveobuhvatno dostupne ljudima širom Evrope.

On je kazao da je podrška Zapadnom Balkanu u pristupu vakcinama čin evropske solidarnosti i ulaganja u zdravlje i sigurnost cijelog regiona.

"Na kraju, prazna područja na mapi vakcinacije, ma gdje bila, predstavljaju opasnost za sve nas. Niko nije siguran dok svi ne budu sigurni”, kazao je Šalenberg.

U saopštenju se navodi da je Austrija dijeljenje tih vakcina omogućila kroz pravne aranžmane s proizvođačem i partnerima sa Zapadnog Balkana.

Doze se, kako je saopšteno, finansiraju iz paketa vrijednog 70 miliona eura, koji je Komisija usvojila u decembru prošle godine kako bi pomogla u pokrivanju troškova vakcina osiguranih prema unaprijed utvrđenim ugovorima EU o nabavci za partnere sa Zapadnog Balkana.

„Raspodjela između zemalja biće zasnovana na epidemiološkim potrebama, prioritizujući medicinske radnike na prvoj liniji borbe protiv virusa i druge ranjive grupe“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: