Počelo mjerenje podmorja za jadransko-jonski gasovod

Dvije domaće firme dobile posao od multinacionalnog konzorcijuma koji pregleda trasu budućeg evropskog gasovoda kroz Albaniju i Crnu Goru

6383 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Konzorcijum koji čine Sektor za hidrografiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore (SHO ZHMS) i kompanija "Ronilački centar Marina" iz Herceg Novog počeo je hidrografski premjer i pregled mora i podmorja na trasi budućeg jadransko-jonskog gasovoda (Hrvatska - Crna Gora - Albanija) u akvatoriju Crne Gore i dijelu akvatorija pod jurisdikcijom Republike Hrvatske u Bokokotorskom zalivu.

Za radove u hrvatskom dijelu akvatorija u uvali Cipavica angažovana je i firma "Dvokut Ecro" iz Zagreba, a hrvatske vlasti izdale su i dozvolu za višekratna uplovljavanja u taj dio njihovih unutrašnjih morskih voda i crnogorskom brodiću "Sutomore" koji će se koristiti prilikom premjeravanja trase.

Riječ je o evropskom projektu koji se finansira iz fondova EU za tehničku pomoć i unapređenju infrastrukture na Zapadnom Balkanu. Od opreme će se prilikom premjera i detaljnog pregleda planirane trase podmorskog gasovoda koristiti višesnopni ultrazvučni dubinomjer - multibim sonar, bočnoskenirajući panoramski sonar - side scan sonar, geološki uređaj subbottom profiler i magnetometar.

"Prikupljeni podaci će se osim za potrebe projekta buduće gradnje gasovoda, koristiti i za ažuriranje pomorskih karata i za potrebe Ministarstva odbrane - Mornarice VCG", kazao je "Vijestima" magistar hidrografije, kapetan korvete Branislav Gloginja iz SHO.

On je jedini magistar hidrografskih nauka u Crnoj Gori i regionu sa najvišim sertifikatom hidrograf A kategorije prema standardima IHO-ICA-FIG i sa licencom izdatom od Hidrografskog instituta Italije.

Dio trase budućeg podmorskog gasovoda u Boki
Dio trase budućeg podmorskog gasovoda u Bokifoto: SHO ZHMS

Upravo je ekspertiza Gloginje koji se školovao i usavršavao u SAD, odlučujuće uticala da SHO ZHMS-a, kao jedan od partnera, dobije ovaj značajan posao koji se finansira iz evropskih fondova, a implementira preko multinacionalnog konzorcijuma SAFEGE-EPTISA-PM Group-TACTEBEl sa sjedištem u Belgiji.

Taj konzorcijum koji čine francuske, španske, belgijske i irske kompanije, nosilac je radova na pregledu kompletene trase budućeg gasovoda kroz Albaniju i Crnu Goru, a za što se izdavaja 13,9 miliona eura iz investicionih fondova EU za tehničku pomoć infratstrukturnim projektima na zapadnom Balkanu iz oblasti energetike, životne sredine, saobraćaja i socijalne politike.

Jonsko-jadranski gasovod bi, prema preliminarnom projektu, trebalo da bude kapaciteta 6,7 milijardi kubika gasa godišnje, a kroz Crnu Goru njegova trasa je duga 97 kilometara, od čega 37 kilometara pod morem na dva poteza - od Bara do Jaza, odnosno od Luštice do hrvatske obale u uvali Cipavica u Boki Kotorskoj.

Belgijski konzorcijum angažovao je SHO ZHMS i firmu "Ronilački centar Marina" iz Herceg Novog kao podizvođače za poslove hidrografskog premjera i pregleda podmorskog dijela trase kako na potezu od Budve do Jaza, tako i dijela u Boki Kotorskoj gdje će prvo i početi ovaj premjer.

Predviđeno je da se najmodernijom tehnologijom i sonarima visoke rezolucije, te uređajima koji definišu geološki sastav morskog dna, na ulazu u Boku pregleda trasa dužine 4,1 kilometara i širine 500 metara, odnosno po 250 metara obiju strana budućeg gasovoda čija je cijev promjera 810 milimetara.

"Za detaljan premjer tih oko 4 kiolometra trebaju nam četiri povoljna radna dana jer se radi sa vrlo preciznim instrumentima koje brod vuče za sobom a brzina plovidbe pritom nije veća od 3 čvora", kazao je "Vijestima" Dragan Gačevič iz "Ronilačkog centra Marina" Herceg Novi, dodajući da će, kada se posao završi u Boki, početi aktivnosti na pregledu i premjeru i planirane podvodne trase gasovoda od Bara do Jaza, ukupne dužine 36,15 kilometara.

Bonus video: