"čuva se odvojenost crkve od države"

Pejović: SPC i vjernici dobijaju ono što su drugi dobili prije deceniju

"Kada se poštuju zakon i Ustav jedne države, ne može biti niko ugrožen", naveo je podgorički paroh

8805 pregleda 37 reakcija 25 komentar(a)
Pejović, Foto: Savo Prelević
Pejović, Foto: Savo Prelević

Izmijenjenim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti i Temeljnim ugovorom Vlade sa Srpskom pravoslavnom crkvom čuva se u potpunosti Ustavom zagarantovana i obavezujuća odvojenost crkve od države, a SPC i njeni vjernici dobijaju ono što su vjernici ostalih vjerskih zajednica dobili prije deset godina - ni manje, ni više od toga, kazao je podgorički paroh Nikola Pejović.

Iz dana u dan je sve jasnije, kako je Pejović naveo u izjavi dostavljenoj "Vijestima", da se pod vidom patriotizma, odbrane države i njenih tekovina, pod izgovorom multikulturalnosti, sekularizma, građanstva i evropejstva, "zapravo skrivaju ogromne finansijske apanaže i privilegije" onih koji vole Crnu Goru samo onda kada je "bezdušno pljačkaju, zadužuju i krčme".

"Isti pojedinci koji je se kriju iza nekoliko organizacija stvaraju medijsku halabuku, zasnovanu na strahu i paranoji kada god se u javnosti pojavi bilo koja informacija u vezi sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom. Time se još jednom potvrdilo da je namjera i cilj prethodnog režima bila da se na najbrutalniji način obračuna sa najbrojnijom vjerskom zajednicom u Crnoj Gori. Prošlo je više od pola godine kada je narod, hvala Bogu, osujetio tu namjeru i spasio čast i obraz ne samo svoj, već i onih koju bezumno istrajavaju i dalje u namjeri da se miješaju u kanonsko ustrojstvo, poredak i organizaciju eparhija Srpske pravoslavne Crkve u Crnoj Gori. Svaki istinski patriota, kome je stalo do dobra u Crnoj Gori, do njenog napretka i bolje budućnosti obradovao se i novim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti i temeljnim ugovorom Vlade i Srpske Pravoslavne Crkve", kazao je Pejović.

Dodao je da SPC i njeni vjernici posljednje tri decenije nose teret optužbi da su izdajnici, okupatori i uzurpatori koji se nalaze van Zakona i pravnog poretka Crne Gore.

Kazao je da je grupa pojedinaca ponavljala ničim dokazanu tezu da je SPC iznad i protiv Crne Gore, a da su "zrelost, mudrost i dostojanstvo našeg naroda" tokom litija pokazali i domaćoj i svjetskoj javnosti kako se "na pravi način voli i brani svoja Crkva, svoja istorija, tradicija i kultura" i kako se voli Crna Gora.

"Iz dana u dan postaje sve jasnije, da se pod vidom patriotizma, odbrane države i njenih tekovina, pod izgovorom multikulturalnosti, sekularizma, građanstva i evropejstva, zapravo skrivaju ogromne finansijske apanaže i privilegije tih istih pojedinaca koji vole Crnu Goru samo onda kada je bezdušno pljačkaju, zadužuju i krčme. Novim Zakonom o slobodi vjeroispovijesti i temeljnim ugovorom čuva se u potpunosti ustavom zagarantovana i obavezujuća odvojenost Crkve i Države, a Srpska Pravoslavna Crkva i njeni vjernici dobijaju ono što su vjernici ostalih vjerskih zajednica dobili prije deset godina. Ni manje, ni više od toga. Ako im je zaista do vrijednosti za koje se zalažu treba što prije da prestanu sa ovakvim izjavama kojima se manipuliše sa nacionalnim i vjerskim osjećanjima građana sijući mržnju i produbljujući podjele među braćom, prijateljima i kumovima. Kada se poštuju zakon i Ustav jedne države, ne može biti niko ugrožen", zaključio je Pejović.