radulović u posjeti parizu

Crna Gora i Francuska će unaprijediti saradnju u oblastima visokog obrazovanja, nauke i inovacija

Ministarka Vidal je pozdravila progres Crne Gore na putu evropske integracije, naglasivši da su u tom procesu posebno značajni programi edukacije i visokog obrazovanja

3920 pregleda 1 komentar(a)
Radulović i Vidal, Foto: MVP
Radulović i Vidal, Foto: MVP

Saradnja na polju visokog obrazovanja, nauke i inovacija ključan je podsticaj za unaprjeđenje bilateralnih odnosa, ocijenjeno je danas u Parizu na sastanku ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića sa ministarkom visokog obrazovanja, istraživanja i inovacija Francuske Frederik Vidal. Šef crnogorske diplomatije je, kako je sapšteno iz MVP-a, zahvalio sagovornici na ličnom angažmanu u cilju uspostavljanja komunikacije sa crnogorskom akademskom zajednicom, što predstavlja dobru osnovu za intenziviranje daljih aktivnosti na promociji bilateralne saradnje u obrazovanju. „Posebno cijenimo svaku inicijativu i projekat koji promovišu koncept „naučne diplomatije“ između Crne Gore i Francuske, kao zemalja koje su prijatelji i saveznici“, istakao je Radulović. Dvoje ministara naglasili su neophodnost da se u zajedničkim aktivnostima identifikuje nekoliko ključnih tema, koje bi bile realizovane u direktnom kontaktu crnogorskog i francuskog ministarstva iz resora obrazovanja. U tom kontekstu najavljen je i onlajn razgovor ministarke Vidal i njene crnogorske koleginice, ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta, Vesne Bratić.

Naglasivši značaj nauke i inovacija u kontekstu kreiranja optimalnih uslova za cjelokupan društveni progres, Radulović je ukazao na mogućnosti saradnje u okviru EU i Jugoistočne Evrope. Govoreći o toj temi, izdvojio je SEEIIST projekat, čije bi aktivnosti, uz podršku Francuske, mogle rezultirati i uspostavljanjem centra u Podgorici, dodaje se u saopštenju.

„Crna Gora je posvećena integraciji u EU i evropskom sistemu vrijednosti, te u tom duhu pratimo trendove Unije u domenu modernizacije obrazovanja, a u okviru ERASMUS+ programa ostvarujemo saradnju sa četiri francuska univerziteta“, kazao je šef crnogorske diplomatije. Ministarka Vidal je, kako navode iz MVP-a, pozdravila progres Crne Gore na putu evropske integracije, naglasivši da su u tom procesu posebno značajni programi edukacije i visokog obrazovanja. Ukazala je i na značaj zajedničkih aktivnosti u pogledu komunikacije i saradnje akademskih zajednica dvije zemlje.

Sagovornici su se saglasili o potrebi snažnije promocije francuskog jezika u Crnoj Gori, kao jednog od zvaničnih jezika EU. „Pozdravljamo inicijativu Ambasade Francuske u Podgorici da se realizuje ideja bilingvalnog odjeljenja u nekoj od crnogorskih škola, u kojima se predaje francuski jezik“, naglasio je Radulović. Tokom radne posjete Parizu, ministar se takođe sastao sa predstavnicima Francuskog instituta za međunarodne odnose. Tom prilikom je upoznao sagovornike sa vanjskopolitičkim prioritetima Vlade, shodno kojima kredibilno savezništvo u NATO i posebno očekivano članstvo u EU ostaju na vrhu agende.

Radulović u Institutu za međunarodne odnose
Radulović u Institutu za međunarodne odnosefoto: MVP

„Crna Gora je snažno posvećena svim aktivnostima na putu evropske integracije, pri čemu posebnu pažnu poklanjamo unutrašnjim reformskim procesima. Sigurni smo da će evropski partneri prepoznati zalaganja Crne Gore, te nastaviti da podržavaju naše aspiracije za članstvo“, kazao je ministar.

Preporučujemo za Vas