Izvještaj o stanju sistema zaštite i spasavanja u 2020.

Za godinu pronašli 21 tonu zaostalih bombi

Pored prikupljanja neeksplodiranih ubojnih sredstava sa kopna, obavljene i akcije prikupljanja NUS-a ispod vodenih površina

7259 pregleda 4 komentar(a)
Avionska bomba iz Drugog svjetskog rata nađena na Kakarickoj gori (arhiva/ilustracija), Foto: Savo Prelević
Avionska bomba iz Drugog svjetskog rata nađena na Kakarickoj gori (arhiva/ilustracija), Foto: Savo Prelević

Tokom 2020. godine prikupljeno je više od 20 tona neeksplodiranih ubojnih sredstva (NUS), koja će biti uništena do maja.

To, između ostalog, piše u Izvještaju o stanju sistema zaštite i spašavanja u Crnoj Gori za prošlu godinu, koji je nedavno razmatran na sjednici Vlade.

“Tokom 2020. godine, službenici Odsjeka za neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) realizovali su 283 aktivnosti na zaštiti od neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS) i tom prilikom prikupljeno je oko 21 tona NUS-a, koje će biti uništene u narednom periodu (februar - maj 2021. godine)”, navodi se u tom dokumentu.

Objašnjava se da je pored redovnih aktivnosti, realizovano i 457 akcija transporta NUS-a i eksplozivnih sredstava koja su predmet krivičnih djela, za potrebe Forenzičkog centra i tužilaštva, a radi vještačenja.

“Pružana je i asistencija Specijalnom policijskom odjeljenju i Kriminalističkoj policiji koja se ogledala u pretrazi terena sa metal detektorima. Metal detektorima je izvršen pregled terena u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu, usljed sumnje da se u zemlji nalaze nedozvoljeni predmeti i elektronska oprema. Izvršen je kontradiverzioni pregled podmorja sa detektorima za podvodno pretraživanje. Takođe, izvršeno je i uništavanje municije koja nije bezbjedna za transport, i to uništavanje 24 komada kasetne municije i 11 komada neeksplodiranih ubojnih sredstava”, dodaje se u Izvještaju.

Pojašnjeno je da je transport i uništavanje 36 tona NUS-a obavljen u kompaniji Poliex, kroz projekat koji se realizuje sa Međunarodnim fondom povjerenja (ITF) i Vladom SAD-a.

Pored prikupljanja NUS-a sa kopna, stoji u tekstu, obavljene su i akcije prikupljanja NUS-a ispod vodenih površina - osam aktivnosti.

“Takođe je pružena pomoć Vojsci Crne Gore pri uništavanju protivbrodske mine, koju su pod vodom uništili službenici Odsjeka za NUS. Vršile su se i aktivnosti na realizaciji dva projekta, i to uz podršku Norveške narodne pomoći (NPA) i Vlade SAD-a, kao donatora, i Međunarodnog fonda povjerenja (ITF) kao realizatora projekta”.

Navedeno je da se projekat sa NPA, čija je vrijednost oko 1.115.000 eura, odnosi se na čišćenje teritorije Crne Gore od kasetne municije.

“Ovaj projekat je uspješno završen i Crna Gora je u roku ispunila međunarodnu obavezu da izvrši čišćenje svoje teritorije od zaostalih kasetnih bombi do 1. avgusta 2020. godine”.

Projekat sa ITF-om je nastavljen i opredijeljena su dodatna sredstva iz kojih će biti finansirano uništavanje pronađenog NUS-a, adaptacija magacina Rogame i opremanje Odsjeka za NUS.

“Međunarodna organizacija PCM sa Malte u saradnji sa Engleskim koledžom OCN realizovala je obuku za službenike Odsjeka za NUS. Obuku su uspješno zavržila tri službenika za nivo 2 i 3 i 2 službenika za nivo 3+ podvodno. Obuka je zbog situacije izazvane COVID-19 realizovana u fabrici Poliex u Beranama, a kompletno je finansirana sredstvima Vlade SAD”, dio je Izvještaja.

Preporučujemo za Vas