Vukčević nije bio u konfliktu interesa

Bivši član Savjeta RTCG kaže da je sud treći put dao konačnu odluku da nije prekršio zakon

12277 pregleda 11 komentar(a)
Vukčević: Najmanje što očekujem je izvinjenje ASK, Foto: Boris Pejović
Vukčević: Najmanje što očekujem je izvinjenje ASK, Foto: Boris Pejović

Režiser i profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti (FDU) Nikola Vukčević nije bio u konfliktu interesa dok je obavljao funkciju člana Savjeta Radio-televizije Crne Gore (RTCG).

To piše u presudi Upravnog suda, kojom je usvojena žalba Vukčevića i poništena odluka Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) od prije tri godine.

U presudi se navodi da to što je Vukčević režirao film koji je ustupljen besplatno i emitovan na RTCG ne utvrđuje postojanje bilo kog privatnog interesa, niti se to može dovesti u vezu sa njegovom funkcijom koju je obavljao kao član Savjeta RTCG.

Vukčević je 2018. godine većinom glasova skupštinske većine, tada okupljene oko Demokratske partije socijalista (DPS), smijenjen sa pozicije potpredsjednika Savjeta RTCG nakon što je ASK utvrdila da je u konfliktu interesa. Vukčević je navodno, prema rješenju Agencije, „mogao biti u konfliktu interesa“, jer je istovremeno sa javnom funkcijom bio osnivač u preduzeću koje se bavilo produkcijom. Tada je iz Savjeta zbog kršenja Zakona o sprječavnju korupcije smijenjen i Goran Đurović, nakon čega je DPS povratio potrebnu većinu u Savjetu da smijeni generalnu direktorku Andrijanu Kadiju.

Vukčević je juče saopštio “Vijestima” da nakon tri i po godine suđenja nema potrebu za puno komentara i da je najmanje što očekuje izvinjenje ASK.

“Nakon tri i po godine po sudovima, nemam potrebu za puno komentara jer je Sud svaki put veoma jasno i decidno rekao presudama: Nikola Vukčević nije bio u konfliktu interesa i nezakonito je razriješen sa pozicije u Savjetu RTCG. Ukupne odgovornosti radi, podsjetiću, zbog nezakonite odluke ASK - razriješen sam sa mjesta člana Savjeta RTCG. Imajući u vidu da je, na moje zadovoljstvo, Upravni sud prilikom donošenja svih odluka po mom pitanju imao identičan stav u moju korist, te da je u ovoj trećoj presudi dao konačnu odluku da nisam prekršio Zakon, najmanje što očekujem je izvinjenje ASK”, kazao je Vukčević.

U presudi Upravnog suda, u koji su “Vijesti” imale uvid, podsjeća se da je Zakonom o sprečavanju korupcije propisano da je javni funkcioner dužan da svoju funkciju vrši na način da javni interes ne podredi privatnom, kao i da može da se bavi, između ostalog, umjetničkom djelatnošću i po tom osnovu stiče prihode od autorskih ili sličnih prava, te da je Zakonom o nacionalnom javnom emiteru propisano da članovi Savjeta ne mogu biti lica koja, kao vlasnici udjela, akcionari, članovi organa upravljanja članovi nadzornih organa, zaposleni, imaju interesa u pravnim licima koja se bavi proizvodnjom radio i televizijskog programa, tako da bi članstvo takvog lica u Savjetu moglo da dovede do sukoba interesa. Takođe, piše da je ASK u septembru 2017. pokrenuo postupak utvrđivanja da li je Vukčević kršio odredbe Zakona o sprečavanju korupcije, u vezi s istovremenim obavljanjem javne funkcije i članstva u privrednom društvu “Galileo production”, od koga je po osnovu ugovora o djelu i prihodovao 2.600 eura u junu 2016. godine.

“Osim što izlaže navode tužioca, citira zakonske propise i dokaze koje je sproveo u postupku, tuženi organ ne navodi šta je utvrdio na osnovu navedenih dokaza, niti ih dovodi u međusobnu vezu, već donosi zaključak da je tužilac kao javni funkcioner prekršio član 7 Zakona o sprečavanju korupcije”, navodi se u presudi.

Upravni sud utvrdio je da Vukčević nije prekšio taj član Zakona. Navodi se da nije sporno da je u periodu dok je Vukčević bio član Savjeta RTCG emitovan dokumentarni film “Na putu ka EU”, koji je “Galileo Production” ustupio besplatno RTCG 2016. godine, ali i da je od 13. 3. 2014. godine osnivač i jedino lice u tom društvu Ilija Bogićević, kada je izvršena promjena, dok je Vukčević za funkcionera izabran 19. 6. 2014. godine.

Sud je zaključio da Vukčević, u vrijeme stupanja na javnu funkciju, nije imao članstvo u “Galileo Production” i da je prihod od 2.600 eura ostvario po osnovu ugovora sa tim privrednim društvom, ali za drugi film, koji nije ni emitovan na RTCG.

Bonus video: