Savjet: Policajac omalovažavan u Pljevljima, ispitati ima li elemenata krivičnog djela

Savjet je ocijenio da je kod ove i sličnih situacija neophodna snažna i blagovremena reakcija policijskog sindikata i strukovnih policijskih udruženja

21042 pregleda 47 reakcija 47 komentar(a)
Sa snimka, Foto: screenshot
Sa snimka, Foto: screenshot

Savjet za građansku kontrolu rada policije dostavio je Vrhovnom državnom tužilaštvu snimak na kojem, kako su naveli, grupa građana u Pljevljima ismijava i omalovažava policijskog službenika.

Smatraju da je potrebno provjeriti da li ima elemenata prekršaja ili krivičnog djela za koje se gonjenje preuzima po službenoj dužnosti.

Savjet je zatražio, na osnovu priloženog snimka, da nadležno tužilaštvo provjeri da li u postupcima grupe građana ima i elemenata krivičnog djela - napad na službeno lice ili sprječavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

U Pljevljima su u protekla dva dana organizovani protesti ispred Centra bezbjednosti zbog imenovanja Harisa Đurđevića za načelnika CB-a. Okupljeni građani su, između ostalog, tokom protesta blokirali i saobraćaj.

Savjet je ocijenio da je kod ove i sličnih situacija neophodna snažna i blagovremena reakcija policijskog sindikata i strukovnih policijskih udruženja.

"Savjet primjećuje da takva reakcija i javni nastup u kontinuitetu izostaju iako bi policijski sindikat i strukovna policijska udruženja mogla da pruže odlučujuću zaštitu i podršku policijskoj profesiji i integritetu, posebno kod postojanja učestalog i indukovanog političkog i propagandnog pritiska prema policijskim službenicima i starješinama", navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da je Savjet tijelo koje ocjenjuje primjenu policijskih ovlašćenja radi zaštite ljudskih prava i sloboda i mogu mu se obraćati građani i policijski službenici.

Bonus video: