Uništen dobar dio arhive, najmanje 175 funkcionera pomognuto, utrošeno 25 miliona eura

Ćalović Marković je na pres konferenciji kazala da su arhivu rekonstruisali uz podršku notara, Ministarstva odbrane, Zaštitnika imovinsko-pravnih odnosa i Generalnog sekretarijata Vlade

108789 pregleda 1300 reakcija 233 komentar(a)
Ćalović Marković i Abazović, Foto: Savo Prelević
Ćalović Marković i Abazović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.04.2021. 12:57h

Rukovodilac stručnog tima Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou Vanja Ćalović Marković kazala je da je arhiva koja se tiče dodjele stambenih kredita i stanova pod povoljnim uslovima dobrim dijelom uništena.

Ćalović Marković je na pres konferenciji kazala da su arhivu rekonstruisali uz podršku notara, Ministarstva odbrane, Zaštitnika imovinsko-pravnih odnosa i Generalnog sekretarijata Vlade.

Ona je kazala da je najmanje 175 funkcionera dobilo pomoć na ovaj način, od ukupno njih 580. Njima je podijeljeno oko 25 miliona eura.

Komisija je, navela je Ćalović Marković, dodjeljivala stambene kredite javnim funkcionerima bez oglašavanja.

Sudijama i tužiocima se, istakla je ona, dodjeljuju stanovi posebnim aktima. Sudski savjet je to uradio 2014, a Tužilački savjet dvije godine kasnije.

Vanja Ćalović Marković
foto: Savo Prelević

Tadašnja predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica u julu 2017. godine traži pomoć od Vladine Komisije, iako je za sudije ta procedura propisana 2014. godine pravilnikom Sudskog Savjeta.

Ona je tada tražila 30.000 eura za rekonstrukciju kuće koju je naslijedila. U svom zahtjevu navodi da „nijesam do sada potraživala bilo kakva kreditna sredstva za ove namjene ili bilo koje druge“.

Vladina Komisija joj dodjeljuje 40.000 eura, treba da vrati 8.000, ali uz dodatni popust od 15 odsto za jednokratnu uplatu koju oduzimaju od odobrenog iznosa i uplaćuju joj 33.200 eura.

"Nema obavezu da vrati ni centa", navodi se u nalazu koji je predstavila Ćalović Marković.

Komisija odlučuje da joj izađe u susret „imajući u vidu stambene i druge prilike imenovane, kao i nemogućnost da se na drugi način riješi ovo pitanje“.

Ćalović Marković ističe da je Medenica svjesno, suprotno pravilniku, tražila pomoć od Vladine Komisije za stambena pitanja.

Ona je navela da je Medenica trebalo da zna da postoji pravilnik Sudskog savjeta koji se odnosi na dodjelu stambenog kredita.

Dvije godine prije nego što je tražila kredit od Vladine Komisije, Medenica je poklonila ćerki stan od 80 metara kvadratnih koji je ranije dobila od države.

U trenutku podnošenja zahtjeva bila je vlasnik kuće od 146 metara kvadratnih, živjela sama, a godišnje je zarađivala preko 40.000 eura.

Dalje je navela primjer predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića.

Dva mjeseca kasnije, Vlada mu dodjeljuje 40.000 eura, a treba da vrati 8.000 eura.

Branka Lakočević, Predsjednica Upravnog suda, dobila je 40.000 eura, vraća takođe 8.000 eura.

Ona je već tada imala jedan, a suprug još jedan, a suvlasnik je još četiri stana.

Predsjednik Ustavnog suda Dragoljub Drašković je naveo da u Podgorici ne posjeduje stan, on u zahtjevu navodi da mu pripada veliki stan. On je dobio stan od 109 metara kvadratnih.

On već u Nikšiću ima kuću od 110 i stan od 52 kvadrata u Nikšiću, kazala je Ćalović Marković.

Ona je navela da je i Desanka Lopičić dobila pomoć u vidu stana od 75 kvadrata, a već je tada sa suprugom imala više nekretnina, uključujući i poslovne prostore.

Mevlida Muratović, sudija Ustavnog suda, dobila je 40.000 eura, a nikad nije kupila stan. A njen suprug je već imao dva stana.

Specijalni tužilac Saša Čađenović je, prema dokumentima koji je predstavila Ćalović Marković, vratio prvi stan koji mu je dala Vlada tvrdeći da mu je terasa prevelika.

On je dobio stan prethodno od 92 kvadratnih metara, od kojih je 40 činila terasa, pa je Vladina Komisije za stambena pitanja prihvtila njegovu molbu i dodijelila mu stan od 89 kvadrata.

"Dobio je novi od 89 metara kvadratnih i platio ga pod povoljnim uslovima za 15.326 eura," navodi se u nalazu, gdje se dodaje da mu je rata za stan bila 77,4 eura.

Član Vladine Komisije u tom trenutku bio je tadašnji ministar zdravlja Budimir Šegrt.

Ćalović Marković navodi da je Šegrt kasnije bio svjedok tužilaštva u slučaju "državni udar".

Tužilac u tom slučaju bio je Čađenović.

Stan za Čađenovića je tražio glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Vanja Ćalović Marković
foto: Savo Prelević

Veselin Vučković, tužilac Vrhovnog državnog tužilastva, sastao se sa premijerom Duškom Markovićem, pa dobio kredit.

Lidija Vukčević, tužiteljka Specijalnog tužilaštva, dobila je stan od 75 metara kvadratnih, iako živi sama.

Ministar kulture Branislav Mićunović je stan od 75 kvadrata dobio kao radni prostor za umjetničko stvaralaštvo, a već tada je imao stan od 187, a supruga poslovni od 222 kvadrata, kazala je čelnica MANS-a.

On je dobio smanjenje od 15 odato, pa stan od 75 kvadrata dobija za nepunih 11.000 eura.

On ga ima od 2013, ali ga prijavljuje nekoliko godina kasnije.

Bivši ministar prosvjete Damir Šehović je 2019. od Vlade dobio stan od 89 kvadrata za oko 23.000 eura.

"Samo dva dana od zaključenja ugovora je isplatio kompletan iznos," istakla je Vanja Ćalović Marković, napominjući da podaci iz imovinskog kartona za tu godinu ne sadrže podatke o zvaničnom izvoru tog novca.

On nije imao prijavljenu štednju, pozajmicu ili kredit, kojim je isplatio taj iznos. Cijena koju javni funkcioner mora da isplati za stan umanjuje se za 15 odsto ukoliko se cijena isplati jednokratno.

Zoran Pažin dobio je da mu se stan od 73 uveća za stan od preko 128 kvadrata. On je već imao stan u Budvi koji je platio 84.600 eura, a, istakla je, da nije imao novac da riješi stambeno pitanje u Podgorici.

Ona je ukazala da se vrijednost starog stana precjenjuje, a novog daje ispod cijene.

Vlada u septembru, poslije izbora, u tehničkom mandatu, dodijelila stambenu pomoć za više od 100 državnih službenika.

Ćalović Marković je kazala da je razumljivo zasto je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnic odbacio krivičnu prijavu za stambena pitanja.

Ona je dodala da Vladi preporučuju da nađu eksperte koji bi se postarali da se isprave brojne nepravde u ovom dijelu, ali da će sačekati novo tužilastvo za dostavljanje dokumentacije.

Abazović: Klasična korupcija

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović je kazao da je ovo što se dešavalo samo segment onoga što se dešavalo sa dodjelom stanova i stambenih kredita.

“Nisam protiv da država ima tu socijalnu komponentu, ali ovo je klasična korupcija,” kazao je on.

Na pitanje da li će Vlada nastaviti praksu sa dodjelom stanova i kredita javnim funkcionerima, Abazović je kazao da neće.

“Nema nikakvih potreba za tim,” kazao je on. ”Ambicija države je da zaštiti državni budžet”.

Abazović
Abazovićfoto: Savo Prelević

Svi troškovi su, kazao je on, svedeni na operativni minimum.

Ćalović Marković je kazala da aktuelna Vlada ne bi smjela da dodjeljuje stanove i kredite po sadašnjim pravilnicima.

“Ne smije se nastaviti sa ovakvom stambenom politikom,” kazala je ona.

Navela je da su ljekari bili uslovljeni da rade u državnoj sluzbi, dok su javni funkcioneri mogli dobiti stan i odmah napustiti funkciju.

Na pitanje da li će se na pravdu čekati neko duže vrijeme, navodeći da je pomoć dijeljena ljudima na pozicijama u pravosuđu, Ćalović Marković je kazala da se pravda sastoji iz dvije komponente. Jedna je da se država obešteti, a druga da se odgovorni gone zbog ovakvih odluka.

Ona je kazala da očekuje da ima vremena za krivičnu odgovornost i da neki drugi tužilac ne bi odbacio krivičnu prijavu.

Bonus video: