Kako se sve dobijao stan: Sedma nekretnina, poklanjanje, prevelika terasa...

Arhiva koja se tiče dodjele stambenih kredita i stanova pod povoljnim uslovima dobrim dijelom uništena

111285 pregleda 2365 reakcija 260 komentar(a)
Šehović, Foto: Savo Prelević
Šehović, Foto: Savo Prelević

Među funkcionerima koji su dobili kredite, stanove od države po povoljnim uslovima i druge pogodnosti su i predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić, predsjednica Upravnog suda Branka Lakočević, predsjednik Ustavnog suda Dragoljub Drašković, specijalni tužilac Saša Čađenović, nekadašnji ministar kulture Branislav Mićunović, bivši ministar prosvjete Damir Šehović, bivši ministar pravde Zoran Pažin, bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica...

Rukovodilac stručnog tima Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou Vanja Ćalović Marković je otkrila detalje uslova pod kojima su dobijeni stanovi i krediti.

Medenica ne vraća ni centa, jedan stan od države poklonila

Medenica je tražila 30.000 eura za rekonstrukciju kuće koju je naslijedila, dobila je 40.000 i da vrati 8.000 uz popust od 15 odsto, a nema obavezu da vrati ni cent.

Dvije godine ranije je poklonila ćerki stan od 80 kvadrata koji je ranije dobila države, a već je bila vlasnika kuće od 146 metara kvadratnih i zarađivala preko 40.000 godišnje.

Lakočevići dobili sedmi stan

Jovanić i Lakočević su dobili po 40.000 eura, a da vrate osam hiljada.

Lakoćević je već tada imala jedan, a suprug još jedan, a suvlasnik je još četiri stana.

Drašković je dobio stan od 109 kvadrata, iako je u Nikšiću imao kuću od 110 i stan od 52 kvadrata.

Desanka Lopičić je dobila stan od 75 kvadrata, a već je tada sa suprugom imala više nekretnina, uključujući i poslovne prostore.

Mevlida Muratović, sudija Ustavnog suda, dobila je 40.000 eura, a nikad nije kupila stan, a njen suprug je već imao dva stana.

Čađenoviću bila prevelika terasa, u komisiji bio Šegrt

Specijalni tužilac Saša Čađenović je, prema dokumentima koji je predstavila Ćalović Marković, vratio prvi stan koji mu je dala Vlada tvrdeći da mu je terasa prevelika.

On je dobio stan prethodno od 92 kvadratnih metara, od kojih je 40 činila terasa, pa je Vladina Komisije za stambena pitanja prihvtila njegovu molbu i dodijelila mu stan od 89 kvadrata.

"Dobio je novi od 89 metara kvadratnih i platio ga pod povoljnim uslovima za 15.326 eura," navodi se u nalazu, gdje se dodaje da mu je rata za stan bila 77,4 eura.

Član Vladine Komisije u tom trenutku bio je tadašnji ministar zdravlja Budimir Šegrt.

Šegrt je kasnije bio svjedok tužilaštva u slučaju "državni udar", u kom je tužilac bio Ćađenović. Stan za Čađenovića je tražio glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Šehović sve isplatio za dva dana

Veselin Vučković, tužilac Vrhovnog državnog tužilastva, sastao se sa premijerom Duškom Markovićem, pa dobio kredit.

Lidija Vukčević, tužiteljka Specijalnog tužilaštva, dobila je stan od 75 metara kvadratnih, iako živi sama.

Ministar kulture Branislav Mićunović je stan od 75 kvadrata dobio kao radni prostor za umjetničko stvaralaštvo, a već tada je imao stan od 187, a supruga poslovni od 222 kvadrata.

On je dobio smanjenje od 15 odsto, pa stan od 75 kvadrata dobija za nepunih 11.000 eura.

Ima ga od 2013, ali ga prijavljuje nekoliko godina kasnije.

Bivši ministar prosvjete Damir Šehović je 2019. od Vlade dobio stan od 89 kvadrata za oko 23.000 eura.

"Samo dva dana od zaključenja ugovora je isplatio kompletan iznos," istakla je Vanja Ćalović Marković.

Napomenula je da podaci iz imovinskog kartona za tu godinu ne sadrže podatke o zvaničnom izvoru tog novca.

On nije imao prijavljenu štednju, pozajmicu ili kredit, kojim je isplatio taj iznos. Cijena koju javni funkcioner mora da isplati za stan umanjuje se za 15 odsto ukoliko se cijena isplati jednokratno.

Zoran Pažin dobio je da mu se stan od 73 uveća za stan od preko 128 kvadrata. On je već imao stan u Budvi koji je platio 84.600 eura, a, istakla je, da nije imao novac da riješi stambeno pitanje u Podgorici.

Ona je ukazala da se vrijednost starog stana precjenjuje, a novog daje ispod cijene.

Bonus video: