Vukčević: Uspjeli smo da povećamo broj vakcinisane djece MMR vakcinom

"Obično povezuju MMR vakcinu sa autizmom kod djece. Neki roditeji povjeruju u te dezinformacije koje su prisutne na sve više pristupačnim društvenim mrežama i ne vakcinišu svoju djecu. A neki roditelji odlažu vakcinaciju dok im dijete ne prohoda i progovori. Mi se trudimo da te zablude razbijemo, da objasnimo ljudima korst i zaštitu MMR vakcine", kazao je načelnik pedijatrije Dom zdravlja Podgorica, Momčilo Vukčević

5931 pregleda 3 komentar(a)
Vukčević, Foto: Printscreen YouTube
Vukčević, Foto: Printscreen YouTube

Zahvaljujući kampanji koju su sprovodili zadnja dva mjeseca uspjeli su da povećaju broj vakcinisane djece MMR vakcinom, istakao je u Bojama jutra, načelnik pedijatrije Dom zdravlja Podgorica, dr Momčilo Vukčević.

"Zadnja dva mjeseca smo dali oko 2 000 vakcina. 2016. godište je bilo 15. 10. 2020 godine, je bilo obuhvat 79%, a 20.04,odnosno juče 86,2%. 2017 godište gdje smo imali isto 15. 10. 2020. godine 60% , a na jučerašnji dan 72,9%. 2018 godište, smo imali 34,1% na jučerašnji dan 55%. 2019. godište 7,9%, a na jučerašnji dan 29%. Bilježimo osjetni rast. "

Dr Vukčević razumije strah i zabrinutost roditelja, no, napominje da razloga za brigu nema.

"Obično povezuju MMR vakcinu sa autizmom kod djece. Neki roditeji povjeruju u te dezinformacije koje su prisutne na sve više pristupačnim društvenim mrežama i ne vakcinišu svoju djecu. A neki roditelji odlažu vakcinaciju dok im dijete ne prohoda i progovori. Mi se trudimo da te zablude razbijemo, da objasnimo ljudima korst i zaštitu MMR vakcine. Što se tiče kod nas u ustanovi Dom zdravlja, nismo imali slučajeva težih reakcija. To obično budu crvenilo ili otok na mjestu uboda, možda ase javiti temperatura posle nekih 7-8 dana, neka oblaga ospa koja spontano prođe i nije infektivna. MMR vakcina se sastoji od morbila, rubele i zaušaka. To su tri komponentne koje su vrlo značajne. To su infektivna oboljenja koja su jako kontagiozna i brzo se šire."

Doktor Vukčević naglašava da će za par dana doći do reorganizacije, pa će tako Dom zdravlja na Starom aerodromu, biti pretvoren u covid centar.

"To jeste u nekom planu i vjerovatno će se to desiti brzih dana. Djeca sa Starog aerodroma će bit raspoređena u Novoj Varoši, Staroj Varoši, Tuzima, Golubovci. A kovid ambulanta će biti u Tološima."

Detaljnije u nastavku.

Bonus video: